31 березня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині протягом підготовчих засідань ДВК, дня голосування та підрахунку голосів не зафіксували масштабних та серйозних порушень, які могли б вплинути на результати волевиявлення. Водночас ОПОРА на Волині здійснила паралельний підрахунок голосів за даними з протоколів ДВК.

Під час прес-конференції «Підсумки голосування та підрахунку голосів на Волині: результати спостереження ОПОРИ» координатор ОПОРИ у регіоні насамперед розповіла, що зафіксували представники організації у ході волевиявлення на Волині та встановлення його результатів.

«Потягом вчорашнього дня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА мали можливість спостерігати за трьома окремими процесами – ранковими підготовчими засіданнями виборчих комісій, зокрема ДВК, власне перебігом голосування на виборчих дільницях, а також підсумковими зсіданнями ДВК та ОВК», – зауважила вона.

 

День для ОПОРИ на Волині розпочався із не допуску спостерігача на ранкове засідання комісії на дільницю у селі Новостав Горохівського району. За цим фактом звернулися до правоохоронців, на місці працювала слідчо-оперативна група. Далі справою займеться слідство. У цілому ж ранкові засідання відбулися спокійно, а комісії встигли вчасно підготуватися до дня голосування. Спостерігачі не зафіксували пошкоджень пломб на сейфах чи відсутності печаток ДВК. Також усі дільниці, де були присутні спостерігачі, відкрилися вчасно.

Протягом періоду голосування серйозних порушень, які могли б вплинути на результати виборів, ОПОРА на Волині не зафіксувала.

«Ми фіксували дрібні порушення, які переважно стосувалися недостатньої кількості скриньок чи кабін для голосування у приміщеннях дільниць. Також були поодинокі факти, коли виборці намагалися проголосувати за межами кабіни для голосування, зафіксували один факт, коли виборець забув бюлетень у кабіні для голосування та спробу сфотографувати бюлетень»

Водночас на жодній із дільниць, де були спостерігачі ОПОРИ, не фіксували фактів видачі бюлетенів без пред’явлення паспорта. Натомість зафіксували одразу кілька випадків, коли один і той самий член комісії і працював зі списком виборців, і видавав бюлетені для голосування.

«Це - порушення процедури видачі бюлетеня, оскільки члени ДВК мали б працювати за столом у парі та розділити ці обов’язки. Таким чином ще й відбувається взаємний контроль всередині ДВК, адже усі члени комісій працювали від різних суб’єктів подання», – зауважила координаторка ОПОРИ на Волині.

Щодо етапу підрахунку голосів вона констатувала, що жодного випадку порушення процедури підрахунку спостерігачі не виявили. Стосовно ж транспортування документації до ОВК та її прийому, то ще станом на 31 березня в ОВК №22, яка працює у Луцьку, зафіксували два порушення з боку ДВК. Вони привезли документацію раніше, ніж час, який був зазначеним у протоколі про підсумки голосування на дільницях. Одну із комісій зафіксували ще о 23:15 у холі  приміщення, де працювала ОВК.

«Ми зафіксували все на відео, подали скаргу до ОВК, яку нам повернули без розгляду. Зараз ми плануємо звернутися до правоохоронців», – уточнила представниця ОПОРИ.

 

Окрім того, порушення фіксували в окрузі №19. Тут ОВК залишила на перерахунок дві ДВК, оскільки вони прибули із розпакованими протоколами, що категорично заборонено законом. Відтак, ОВК здійснить перерахунок у присутності ДВК після прийому документів від інших комісій. У кожному окрузі також були комісії, які відправляли складати уточнені протоколи про підсумки голосування.

«Як ми вже наголошували раніше, склад ДВК був нестабільним. Навчання проводили заздалегідь, але після цього відбулося багато змін у їх складах, тому не завжди компетентні люди працювали у складі виборчих комісій та навіть були на керівних осадах»,

Опісля координаторка ОПОРИ на Волині розповіла про паралельний підрахунок голосів на основі отриманих протоколів ДВК. Цей процес ОПОРА здійснювала на низці дільниць у кожному регіоні України. Відтак, вдалося отримати дані, похибка яких щодо даних ЦВК становитиме не більше 0,7%, а по деяких кандидатах – значно менше.

«В першому турі попередньо перемагає Володимир Зеленський, який набрав найбільшу кількість голосів – 30,1% голосів по Україні. На другій позиції Петро Порошенко, який набрав 15,7%, на третій – Юлія Тимошенко із результатом 13,3%. Четверту сходинку займає Юрій Бойко – 11,5%, далі йде Анатолій Грценко із результатом у 6,8%, за ним – Ігор Смешко із 5,9%. Наступним став Олег Ляшко з результатом у 5,5%, Олександр Вілкул набрав 4,1%. Інші кандидати набрали менше 3% голосів. Зауважимо, що кандидат Юрій Тимошенко, навколо якого було багато розмов, що він має відібрати голоси у Юлії Тимошенко, набрав не більше 0,6%

Обмудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Волині зауважила, що протягом дня виборів відвідала багато дільниць. Першою, де вона побувала, була дільниця у Луцькому слідчому ізоляторі. Омбудсменка повідомила, що була приємно вражена тим, що на дільниці все було чітко організовано.

«Я пробула там близько двох годин – жодних порушень не було. Дотрималися також вимог щодо забезпечення виборчої дільниці. Натомість, коли я пересувалася по виборчих дільницях у межах Луцька, то мушу констатувати, що для людей з інвалідністю або тих, хто мав вади зору, не були належним чином забезпечені умови для здійснення волевиявлення. Багато людей, зокрема, особи похилого віку, які погано бачили, мусили звертатися за допомогою до інших виборців. На мою думку, для певної кількості осіб, які мають вади зору, держава могла б забезпечити друк бюлетенів шрифтом Брайля», - вважає омбудсменка.

Окрім того, вона відзначила, що низка дільниць не пристосована для людей, які пересуваються на візках. Йдеться про відсутність пандусів, а також наявність східців та дуже вузькі коридори у приміщеннях, де розмістили дільниці. Омбудсмен констатувала, що через непристосованість таких дільниць права громадян обмежені. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)