Громадянська мережа ОПОРА спостерігала за виборами в усій Україні та проводила паралельний підрахунок голосів. Про зафіксовані порушення у день голосування на Вінниччині та про результати паралельного підрахунку голосів розповіли сьогодні представники ОПОРИ під час прес-конференції в прес-клубі.

Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували суттєвих порушень виборчого законодавства під час голосування та підрахунку голосів на Вінниччині. За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області, всі порушення стосувались недотримання процедури проведення виборів. Зокрема, це поодинокі випадки видачі бюлетенів без паспортів або за закордонним паспортом, невкидання до скриньки для голосування контрольних листів, також робота з виборцем одного члена комісії за двох. Також в день голосування траплялися випадки некомпетентності в роботі членів ДВК.

Також координаторка зазначила, що правоохоронні органи в день виборів належним чином та професійно взаємодіяли з офіційними спостерігачами та іншими суб’єктами виборчого процесу.

«Протягом дня голосування на виборчих дільницях спостерігачами було зафіксовано низку випадків, які мали ознаки виборчих правопорушень, про що ОПОРА відразу ж інформувала громадськість. При цьому Національна поліція оперативно реагувала на всі вказані повідомлення, відправляючи на виборчі дільниці слідчо-оперативні групи, які вживали заходів для максимального з'ясування усіх обставин виборчих правопорушень», - сказала координатора.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України 31 березня 2019 року провела Громадянська мережа ОПОРА, 30,1% виборців підтримали Володимира Зеленського. 15,7% виборців віддали голоси за Петра Порошенка, 13,3% — за Юлію Тимошенко, 11,5% — за Юрія Бойка.

«Паралельний підрахунок голосів здійснюється на основі статистичної вибірки виборчих дільниць з-поміж усієї кількості дільниць в усій Україні. Їх обирають машинним способом за багатьма параметрами, що дозволяють зробити вибірку репрезентативною. Цей метод подібний до соціологічного опитування, бо теж ґрунтується на статистичній вибірці. Але різниця між екзит-полом і ППГ у тому, що джерелом даних для екзит-полу є відповіді людей, які можуть не завжди бути відвертими, а дані ППГ збираються з протоколів про підрахунок голосів виборців з мокрими печатками тих дільничних виборчих комісій, які потрапили до вибірки», - розповіла координаторка.

Детальніше про результати спостереження ОПОРИ читайте на сайті. Більше про методологію паралельного підрахунку голосів за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.