31 березня під час виборів на Запоріжжі явка виборців на дільниці склала за приблизними підрахунками 55% від загальної кількості мешканців області. Серед основних порушень – фотографування виборцем свого бюлетеня, після волевиявлення. На одній з дільниць виборець пошкодив урну для голосування. На дії однієї з ДВК написана скарга у зв’язку із можливими ознаками порушення.

За даними Громадянської мережі ОПОРА всі виборчі дільниці дев’яти територіальних виборчих округів Запорізької області розпочали свою роботу без запізнень. На дільниці №230881 виборчого округу №74 спостерігач зафіксував випадок, що ДВК закріплена за цією дільницею почала підготовче засідання о 6:45 ранку, під час якого відкрито сейф. Це відбулося за 22 хвилини до приїзду спостерігача, що порушує його право на участь у спостережені за  виборчим процесом. Згодом члени комісії проголосували за рішення зборонити спостерігачу виконувати свої обов’язки на дільниці. На підставі цього громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області  спрямував до окружної виборчої комісії ТВО №74 скаргу на дії ДВК.

«У скарзі я навів норми Закону України «Про вибори Президента України» в статті 11 та частині 9 статті 69, де говориться, щ виборчий процес здійснюється  на засадах публічності та відкритості виборчого процесу, а офіційний спостерігач має право перебувати на засіданні дільничної виборчої комісії. Тому я звернувся із проханням визнати, що дії ДВК виборчої дільниці №230881 не відповідають вимогам законодавства»,- сказав він.

Одним з найпоширеніших порушень на дільницях у день виборів стало фотографування виборцями бюлетенів з результатом свого волевиявлення. Перший такий випадок ОПОРА зафіксувала на дільниці №230890. Громадянка пояснила свої дії тим, що у такий спосіб хотіла засвідчити виконання свого волевиявлення чоловіку. Правоохоронні органи вилучили телефон у виборця. Про три інших подібних випадки ОПОРІ сповістила голова ДВК виборчої дільниці №230853 Оксана Долженко.

Нагадуємо, що згідно ч. 1 ст. 7 Закону України «Про вибори Президента України» фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Також ОПОРА відреагувала на інцидент, що трапився на виборчій дільниці № 230905 у Запоріжжі.

«Отримавши у членів ДВК бюлетень, виборець після виходу з кабінки зірвав пломбу з урни для голосування і втік з місця події. Члени комісії вжили заходів передбачених Законом України. Отвір для поміщення бюлетенів в скриньку був опечатаний, біля неї встановили чергування до 20.00, щоб уникнути подальшого голосування за її функціональним призначенням. Всі дії члени ДВК проходили під наглядом офіційних спостерігачів. На дільницю була викликана поліція. На думку голови ДВК виборчої дільниці №230905 Ганни Філіної-Легкої однією з причин допущення цього інциденту стало велике скупчення виборців на дільниці із маленькою площею», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області, яка зафіксувала свідчення голови ДВК про порядок подій

Ситуацію із можливими ознаками іншого порушення зафіксували під час голосування у селищі Роза Бердянського району Запорізької області. Там відбувався підвіз місцевих мешканців до дільниці. За словами водія транспорту, послугу організував керівник Бердянської міської організації «Опозиційного блоку», депутат Бердянської міської ради Сергій Путря. Як пояснив також водій, в такий спосіб була надана допомога людям, яким складно було дістатися пішки до дільниць, щоб скористатися своїм виборчим правом. За приблизними підрахунками в автобусі перебувало 6-8 пасажирів. В салоні транспорту агітаційних матеріалів не помічено. Роз’яснення водія щодо ситуації зафіксовані поліцією. ОПОРА нагадує, що згідно ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» надання виборцям товарів і послуг, що супроводжуються закликами голосувати чи не голосувати за певного кандидата, вважається підкупом виборців.

Ще один виклик поліції у Мелітополі після того, як голова ДВК  виборчої дільниці № 230736 Ірина Дойнова помітила, що одна з членкинь комісії вела особисті записи і позначки під час видачі бюлетенів та відмовилася пояснювати свої дії. Після того, як правоохоронці вилучили у жінки аркуш з нотатками – вона продовжила свою роботу у складі ДВК.

31 березня в чотирьох районах м. Запоріжжя поблизу виборчих дільниць оформлювалася переплата на партійне видання «Партії миру та розвитку». У бланку, що мали із собою представники газети містилися номери будинків, квартир та прізвище, ім’я, по батькові. Поруч з іменами окремих громадян вказували номери їхніх мобільних телефонів. У зв’язку із можливим порушенням на місце події виїхала поліція і отримання пояснення від людей, які оформлювали передплату. Нагадуємо, що статтею 32 Конституції України проголошено право людини про невтручання у її особисте життя. Крім того, забороняється збирання, зберігання, використання конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків встановлених Законом, і лише у випадках національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. А стаття 28 Закону України «Про захист персональних даних» наголошує на відповідальності за порушення цього Закону.

Заступник начальника ГУНП в Запорізькій області Олександр Панченко розповів, що станом на 1 квітня до поліції Запорізької області надійшло 57 повідомлення про можливі порушення законодавства під час голосування. За всіма повідомленнями поліцейські проводять ретельні перевірки. Так, за 2 подіями відкрито кримінальні провадження, За фактом видачі 10 бюлетенів у Вознесенівському районі Запоріжжя відкрито кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст.158-1 Кримінального кодексу України (Незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз). За фактом видачі бюлетеня іншій особі у Дніпровському районі Запоріжжя відкрито кримінальне провадження за ознаками ч.1 ст.158 Кримінального кодексу України (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців). Окрім того, за фактами пошкодження бюлетенів складно 4 адміністративні протоколи.

На час завершення голосування – 20:00 31 березня 2019 за даними від ОВК активність виборців на дільницях всіх дев’яти територіальних виборчих округів Запорізької становила такі цифри:

ТВО № 74: проголосувало 87 076 виборців, що становить 65% від загальної кількості

ТВО № 75: проголосувало 103 080 виборців, що становить 67,27% від загальної кількості

ТВО № 76: проголосувало 106 027 виборців, що становить 66,72% від загальної кількості

ТВО № 77: проголосувало 90 344 виборців, що становить 67.27% від загальної кількості

ТВО № 78: проголосувало 94 191 виборців, що становить 62,97% від загальної кількості

ТВО № 79: проголосувало 104 143 виборців, що становить 63% від загальної кількості

ТВО № 80: проголосувало 73 210 виборців, що становить 49% від загальної кількості

ТВО № 81: проголосувало 94 567 виборців, що становить 60,73% від загальної кількості

ТВО № 82: проголосувало 95 106 виборців, що становить 63,8% від загальної кількості

Під час підрахунку голосів представники Громадянської мережі ОПОРА помітили, що членами ДВК виборчої дільниці № 231038 в ТВО № 76 вносяться недостовірні дані. Після зауваження від спостерігачів – комісія, згідно частини 6 статті 79 Закону України «Про вибори Президента України», розпочала роботу з переписування протоколів. При цьому, відповідно до норми закону, перерахунок бюлетенів не проводився.

Підсумовуючи роботу ДВК регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРИ наголосив на низькій компетенції членів комісій і закликав кандидатів у Президенти України, які готують подання на їхні кандидатури, бути більш сумлінними у підбиранні громадян для виконання роботи на дільницях.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)