Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що у ОВК №202, де розпочалась процедура прийому виборчої документації, у залі для очікування утворився шум і штовханина. Двічі голова ОВК просив поліцію забезпечити громадський спокій.

Через черги в ОВК №202 окрузі деякі члени ДВК гучно виражали невдоволення та публічні претензії до роботи ОВК, чим перешкоджали заслуховувати головуючого засідання ОВК. Тому він двічі просив поліцію втрутитись. Окрім того, голова ОВК з голосу вніс пропозицію заслухати невдоволених, але її інші члени ОВК не підтримали.

Натомість у ОВК №203 обробили найбільшу кількість протоколів по області, ДВК мають порядковий номер, тому значних проблем у роботі окружної комісії спостерігачі ОПОРИ не фіксують.

Процедура приймання та розгляд документів ДВК окружною виборчою комісією передбачена ст. 82 Закону України «Про вибори Президента України» і починається з того, що голова ОВК приймає запечатані пакети з протоколами ДВК про підрахунок голосів на виборчій дільниці. У разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів ДВК, головою або головуючим на засіданні розпечатується пакет з протоколом про підрахунок голосів на виборчій дільниці та оголошуються відомості, зазначені у ньому, також приймаються запечатані пакети з іншими виборчими документами (ч. 4, 6 ст. 82 Закону). Важливо, що кожен член ОВК має право оглянути кожен пакет із документами (ч. 6 ст. 82 Закону). Час прийняття ОВК протоколів від ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання ОВК (ч. 4 ст. 82 Закону).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.