Усі виборчі дільниці на Миколаївщині відкрилися вчасно, день голосування та ніч підрахунку голосів минули без значних порушень. За результатами паралельного підрахунку голосів, який проводила Громадянська мережа ОПОРА, в другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Про це координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області розповів на прес-конференції 1 квітня.

В «день тиші» спостерігачі ОПОРИ фіксували в Миколаєві й Вознесенську білборди з прихованою агітацією, які можна асоціювати з чотирма кандидатами в Президенти − Петром Порошенком, Юлією Тимошенко, Володимиром Зеленським та Олександром Вілкулом.

 31 березня всі дільниці відкрилися вчасно. Проте дільниця №480088 в селі Андрієве-Зорине (Березанський район) провела ранкове засідання раніше встановленого Законом України «Про вибори Президента України» часу, тобто до 7:15.  Спостерігач ОПОРИ помітив, що сейф, де зберігаються бюлетені, був відкритий. Частина бюлетенів була роздана членам комісії для подальшої видачі виборцям, а частина залишилась у сейфі, що є порушенням процедурних норм. Після того, як спостерігач повідомив про це ОВК № 131, її представник подзвонив членам ДВК та порушення було усунено. 

Усього на Миколаївщині, за даними ОВК, проголосували 520 641 виборець, що становить 59,7 % від загальної кількості зареєстрованих. Впродовж дня голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували незначні порушення, пов’язані зі спробами голосувати без паспорта, псуванням бюлетеня виборцями, перешкоджанням волевиявленню шляхом обману. Наприклад, на виборчу дільницю № 480703, що розташована на 132-му окрузі, приїхали автобусом більше 20 невідомих осіб. Як повідомив спостерігач ОПОРИ, вони представились журналістами з Дніпропетровської області, показавши журналістські посвідчення, та попросили у членів ДВК дозволу спостерігати за виборчим процесом. Представниця ОПОРИ звернулася до місцевих правоохоронців з проханням перевірити достовірність даної інформації. На виклик оперативно прибули представники поліції та Нацгвардії.

«Залишається проблемою низька обізнаність деяких членів ДВК щодо законодавчих норм та процедурних моментів», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області. Наприклад, голова ДВК №480204  (131-ий округ), приїхавши здавати протоколи в ОВК, взяв з собою печатку. А на дільниці № 480728 (127-ий округ) голова комісії видав бюлетені членам ДВК не в повному обсязі, частину залишив на столі, що є порушенням частини 11 статті 75 Закону України «Про вибори Президента України».  

Слід відзначити оперативність реагування правоохоронців на виборчі порушення. Представники поліції відпрацьовували як сигнали, які надходили від спостерігачів ОПОРИ, так і від інших суб’єктів виборчого процесу. На кожній дільниці була забезпечена охорона правопорядку. Окрім спецлінії 102, громадяни могли повідомляти про можливі порушення у повідомленнях на офіційній сторінці «Поліція Миколаївської області» у Facebook.

Ніч підрахунку голосів теж минула без значних порушень. Однак спостерігач ОПОРИ став свідком інциденту, який стався вранці 1 квітня. Біля входу у двір ОВК №129 до членів ДВК № 480911 підійшла невідома жінка, представилася членом окружкому і сказала, що треба терміново віддати їй пакет з протоколами про підрахунок голосів на дільниці. Голові ДВК обличчя жінки здалося знайомим, тому вона віддала пакет, та його розірвала і, забравши один примірник протоколу, втекла. На місце події викликали слідчо-оперативну групу поліції.

«За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України провела Громадянська мережа ОПОРА, в другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Їхні показники складають 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%. ОПОРА направила 1304 навчених та акредитованих спостерігачів до довільно обраної вибірки виборчих дільниць в усіх областях, які взяли участь у президентських виборах».

Базуючись на звітах від 1296 з 1304 спостерігачів, ОПОРА заявляє з 95% впевненістю – коли ЦВК оголосить остаточні результати Президентських виборів, вони можуть бути такими:

Кандидат

Результат

Похибка

Володимир Зеленський

30.1%

0.7%

Петро Порошенко 

15.7%

0.7%

Юлія Тимошенко

13.3%

0.4%

Юрій Бойко

11.5%

0.7%

Анатолій Гриценко

6.8%

0.4%

Ігор Смешко

5.9%

0.3%

Олег Ляшко

5.5%

0.3%

Олександр Вілкул

4.1%

0.3%

Юрій Тимошенко

0.6%

0.1%

Сума голосів за всіх інших кандидатів

5.1%

0.4%

Кількість недійсних бюлетенів

1.3%

0.1%

 

Паралельний підрахунок голосів дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Із всеукраїнським звітом ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на виборахПрезидента України можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)