Спостерігач ОПОРИ повідомляє, що у Ромнах біля ОВК №161, де розпочалась процедура прийому виборчої документації, утворилась півкілометрова черга. Поліція огородила територію навколо та не пускає машини з ДВК. До приміщення можуть заходити не більше трьох дільничних комісій. Люди на вулиці нервують.

Черга починається на перехресті біля будинку культури і закінчується за рогом сусідньої вулиці. Територія навколо огороджена.  Машини із ДВК не пропускають.

Деякі представники комісій намагаються пробиратися обхідними шляхами пішки. Люди стомлені та знервовані.

В середину приміщення ОВК, яка розташована у міському будинку культури в центрі міста, пускають по три представники ДВК. Решта людей перебувають на вулиці. Це можна побачити на відео, яке зафіксував спостерігач, який перебуває біля ОВК.

Арифметику входу до приміщення пояснює невідома людина. З контексту можна зрозуміти, що це один з членів окружної комісії. З огляду на його пояснення, троє людей виходять – троє людей мають зайти. Він посилається на постанову ЦВК, відповідно до якої можна розбирати тільки по одному мішку з бюлетенями, який одразу необхідно відносити на перевірку на сервері, після чого виносити на голосування.

За словами спостерігача, люди, які перебувають на вулиці вже більше години, знервовані та стомлені. Деякі кажуть, що поїдуть додому і повернуться певний деякий час. Дехто намагається організувати чергу письмово – пропонує скласти список. 

За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області, подібна ситуація, ймовірно, могла виникнути через відсутність чіткого розподілу обов'язків серед членів комісії або низького рівня знання виборчого законодавства в частині організації роботи з прийому виборчої документації від ДВК окружною виборчою комісією.

Процедура приймання та розгляд документів ДВК окружною виборчою комісією передбачена ст. 82 Закону України «Про вибори Президента України» і починається з того, що голова ОВК приймає запечатані пакети з протоколами ДВК про підрахунок голосів на виборчій дільниці. У разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів ДВК, головою або головуючим на засіданні розпечатується пакет з протоколом про підрахунок голосів на виборчій дільниці та оголошуються відомості, зазначені у ньому, також приймаються запечатані пакети з іншими виборчими документами (ч. 4, 6 ст. 82 Закону). Важливо, що кожен член ОВК має право оглянути кожен пакет із документами (ч. 6 ст. 82 Закону). Час прийняття ОВК протоколів від ДВК про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, перелік прийнятих виборчих документів і занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання ОВК (ч. 4 ст. 82 Закону).

Нагадаємо, прийом виборчої документації відбувається в 6 окружних виборчих комісіях в області. Привезти і здати її належним чином повинні 1000 дільничних комісій, які організовували голосування 31 березня.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.