На виборчій дільниці №321290 при підрахунку голосів спостерігач здійснював відеофіксацію під час порушення комісією  процедури. Однак йому заборонили знімати відео, силою відібрали телефон, а поліцейський вивів його з дільниці.

На виборчій дільниці №321290 ВО 95 в Ірпені спостерігач ОПОРИ, який був присутній на вечірньому засіданні, виявив, що комісія порушує процедуру підрахунку голосів. Зокрема, члени комісії відкрили спочатку великі скриньки, а  не переносні.

Відповідно до ч. 17 ст. 78 ЗУ «Про вибори Президента України» виборчі скриньки відкриваються дільничною виборчою комісією почергово. Першими відкриваються переносні виборчі скриньки, що використовувалися при голосуванні виборців за межами приміщення для голосування, а останніми відкриваються, у разі їх наявності, виборчі скриньки з пошкодженими печатками або пломбами, а також іншими пошкодженнями, виявленими під час голосування.

Далі бюлетені, які були висипані на стіл, не були перераховані і не були перевірені на наявність недійсних бюлетенів. Без табличок з написом ПІБ кандидатів та без таблички з написом «не дійсні» всі члени ДВК почали розкладати бюлетені по стовпчиках.

Джерело: фото спостерігача ОПОРИ

Згідно з ч. 25 ст. 78 ЗУ «Про вибори Президента України» виборчі бюлетені розкладаються на місця, позначені окремими табличками, що містять з обох боків прізвища й ініціали кандидатів, напис «недійсні». При розкладанні виборчих бюлетенів визначений виборчою комісією член комісії показує кожний виборчий бюлетень усім членам комісії, виголошуючи результат волевиявлення виборця. У разі виникнення сумнівів щодо змісту виборчого бюлетеня виборча комісія вирішує питання шляхом голосування. При цьому кожен член комісії має право оглянути особисто виборчий бюлетень. На час огляду виборчого бюлетеня робота з іншими виборчими бюлетенями припиняється.

Коли спостерігач виявив ці порушення, він попередив комісію, що вони порушують процедуру підрахунку голосів. На що у відповідь отримав образливі слова від більшості членів ДВК. Коли ж він розпочав відеозйомку для фіксації порушень процедури підрахунку голосів, за словами спостерігача, всі члени комісії почали кричати та психологічно тиснути на нього. Також погрожували відібрати телефон.

Джерело: відео спостерігача

Йому забороняли знімати роботу комісії на камеру та підходити до столу з виборчою документацією. Відтак, спостерігач ОПОРИ не мав можливості перевірити правильність підрахунку голосів. Потім один з член комісії, коли спостерігач підійшов знімати відео підрахунку голосів,  силою відбирав   телефон і фізично перешкоджав відеозйомці.

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

Протягом вечірнього засідання, спостерігач неодноразово повідомляв ДВК, що згідно з  ч. 9 ст. 69 ЗУ «Про вибори Президента України» офіційний спостерігач  має право робити фото та відеозйомку процедуру підрахунку голосів. На що всі члени комісії одноголосно винесли попередження про заборону відео зйомки. У відповідь спостерігач  знову зачитав ст. 69 Закону і продовжив знімати відео. Після цього член комісії забрав у спостерігача телефон і не віддавав його допоки готувалася постанова про позбавлення спостерігача права перебувати на ДВК.

Тоді ж інший спостерігач ОПОРИ через 102 викликала патрульну поліцію. До виборчої дільниці прибула слідчо-оперативна група, яку не впускали в приміщення. Відтак, два спостерігачі ОПОРИ та  двоє  поліцейських знадвору через вікно бачили, як члени комісії спочатку перешкоджали спостерігачу підходити до столу, де відбувався процес підрахунку голосів, перешкоджали відеозйомці, а також  як член комісії відібрав у спостерігача  телефон. За словами спостерігача ОПОРИ, яка викликала поліцію і перебувала за межами приміщенні виборчої дільниці, після того, як у іншого спостерігача відібрали телефон, вона телефонувала йому, однак член комісії  «скидав виклик». Під час цього, слідчо-оперативна група приймала заяву від спостерігача ОПОРИ про перешкоджання діяльності та зазначили, що в процесі розслідування цієї заяви зможуть написати рапорт і підтвердити, що перешкоджання діяльності спостерігача бачили особисто з вулиці через вікно. Після отримання пояснень від спостерігачів, слідчо-оперативна група поїхала.

Потім спостерігачу  видали постанову про позбавлення його права  перебування на дільниці. За словами спостерігача,  у постанові вказали брехливі відомості, щодо причин позбавлення його перебування. У постанові йдеться: «Зважаючи на неправомірну поведінку, яка виражається у перешкоджанні комісії підраховувати бюлетені, провокування окремих членів комісії. Не реагування на зауваження та попередження про припинення перешкоджанню проведення засідання по підрахунку голосів. Погрозами викликати слідчу групу працівників поліції, з вимогою впустити їх у приміщення, що само по собі є зривом процесу підрахунку голосів, так як представники поліції не можуть знаходитись на виборчій дільниці. Дільнична виборча комісія з виборів Президента України виборчої дільниці №321290 територіального виборчого округу №95 постановляє: 1. Позбавити офіційного спостерігача від ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» права присутності на засіданні дільничної виборчої комісії №321290 з підрахунку голосів виборців».

Джерело: фото спостерігачів

Крім того, зі слів спостерігача, двоє поліцейських, які також час від часу знаходились в приміщенні, де відбувався підрахунок голосів, також забороняли спостерігачу робити відеозйомку, вивели спостерігача з приміщення.

Після цього, спостерігачі ОПОРИ поїхали у відділок поліції і написали заяву від спостерігача, якого вигнали з ДВК щодо порушення прав спостерігача, фізичного та психологічного тиску, погроз відібрати телефон і реального вилучення телефону та  заборони проводити відеозйомку. Заяву зареєстрували за номером №7162 від 01.04.19.

Джерело: фото спостерігачів

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.