Ми працюємо задля розвитку громадянського суспільства в Україні як фундаменту суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави.

В своїй повсякденній діяльності ми керуємося наступними принципами:

 * відкритість та прозорість (вимагаючи прозорості від іншим, ми самі намагаємось бути максимально прозорими);
 * інновації та творчість (ми вважаємо, що громадська робота потребує креативного підходу і орієнтації на відкриття та нововведення);
 * професійність (в основі довготривалої діяльності спрямованої на системні зміни, лежить принцип постійного самовдосконалення, підвищення рівня власної компетентності та командного професіоналізму);
 * відповідальність (усвідомлюючи свою відповідальність за майбутнє незалежної України, ми намагаємося власним прикладом долучитися до розбудови країни відповідальних громадян).

Стратегічні цілі Громадянської мережі ОПОРА:

 * Забезпечення відкритості і прозорості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні.
 * Підтримка та розвиток суспільних груп і середовищ на рівні місцевих громад, їх об`єднання в загальноукраїнську мережу співпраці і комунікації.
 * Розробка та впровадження інноваційної системи навчання громадських активістів.

Пріоритетні напрямки діяльності Громадянської мережі ОПОРА:

 * Освітня політика — розробка та апробація механізмів комплексного громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО) та вступною кампанією до вищих навчальних закладів на всіх етапах процесу.
 * Житлово-комунальна політика — розробка та впровадження в Україні дієвої інституціолізованої моделі організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
 * Культурна політика — сприяння впровадженню якісно нових моделей в сфері управління та реалізації культурної політики в Україні.
 * Виборчий процес — забезпечення комплексного довготермінового моніторингу та аналізу виборчого процесу і програмної діяльності політичних партій в Україні.
 * Розвиток місцевих громад — поширення та впровадження успішних зразків і моделей функціонування локальних громад в рамках загальноукраїнської мережі, обмін досвідом громадської роботи.

Форми та методи нашої роботи:

 * Захист прав та громадських інтересів (advocacy)
 * Моніторинг та громадський контроль (watch-dog activity)
 * Дослідження та аналіз політики
 * Громадянська освіта (тренінги та консультування)
 * Правоосвіта та правозахист громадян
 * Громадське медіа-лобіювання
 * Громадська журналістика
 * Акції прямої дії
 * Розвиток законодавства

В цілому ж хочеться відзначити справжню ефективну діяльність ГМ ОПОРА як мережі передусім. Цей факт підтверджує методика проведення моніторингу позачергових виборів у місті Рівне, коли туди з`їхалися представники кількох сусідніх осердків для допомоги своїм колегам. Саме завдяки колективній роботі мережі на виході ГМ ОПОРА отримала високий результат.

Звісно, не обходиться і без проблем. Сьогодні ГМ ОПОРА переживає чергову стадію кризового пошуку ідеї: коли локальні потреби перевищують глобальні. Проте, враховуючи досвід мережі по подоланню схожих, можна сміливо прогнозувати успішне виріщеня і цієї проблеми.

Ну і наприкінці хочеться побажати тим людям, які витрачали протягом трьох років свій час, здоров`я, сили на роботу Громадянської мережі ОПОРА. Друзі, пам`ятайте, ви - найкращі. Тому бережіть себе. Разом ми змінимо світ. З Днем Народження!