За даними з офіційного сайту Національної поліції, правоохоронці зареєстрували 40 повідомлень, пов’язаних з виборами. А за одним із них відкрито кримінальне провадження.

У новинному повідомлені на офіційному сайті Національної поліції було зазначено, що за одним із зафіксованих випадків, який стосувався порушення таємниці голосування, було відкрите провадження за статтею 159 Кримінального кодексу України. З інформації на сайті стало зрозуміло, що виборець сфотографував свій бюлетень і фото виклав у соцмережу, продемонструвавши за кого із кандидатів він проголосував.

«Такі дії виборця можуть мати ознаки порушення статті 7 Закону України «Про вибори Президента України». ОПОРА не одноразово наголошувала, що громадянам потрібно проявляти більшу відповідальність та дотримуватися виборчого законодавства», - коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

У статті 7 Закону зазначено, що голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Стаття 159 Кримінального кодексу України вказує, що умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, - карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.