Під час голосування у Запоріжжі після отримання бюлетеня виборець зірвав пломбу зі скриньки для голосування і втік. На місце події викликали поліцію. Скриньку опечатали задля уникнення подальшого додавання бюлетенів у неї.

Інцидент трапився близько 10:20 ранку на виборчій дільниці № 230905 у м. Запоріжжя. Отримавши у членів ДВК талон для голосування та поставивши відмітку, виборець намагався проштовхнути бюлетень в урну із застосуванням сили.

Подальший перебіг подій коментує голова дільничної виборчої комісії Ганна Філіна-Легка: «Ми всі злякалися, щоб під його натиском буде пошкоджена скринька. В його бік звернулися, щоб він вів себе більш обережно. В цю мить з іншого боку біля 6-ї кабінки людиною, яка проголосувала, була зірвана пломба і він вискочив з виборчої дільниці».

За словами пані Ганни одразу ж після цього вони припинили використання скриньки №6. У присутності спостерігачів та членів комісії отвір для додавання бюлетенів був опечатаний із аркушем, де була вказана адреса дільниці, день і поточний час із доданням печаток ДВК, підписами спостерігачів та членів ДВК. Після завершення цієї процедури про випадок сповістили поліцію.

 

Голова комісії додає: «До нас приїхала слідча група. Ця скринька залишалася в залі на своєму місці, де і була. Згори упакована, щоб не було більше здійснено вкидування бюлетенів і біля неї постійно стоїть член ДВК спостерігає, щоб ніхто не пересував і не пошкодив опломбований отвір».

Також Ганна Філіна-Легка пояснила процедуру із цією скринькою після завершення голосування. Вона зазначила, що оскільки бюлетені неушкоджені, із повагою до волевиявлення виборців після 20:00, коли відкриватимуться скриньки, її відкриють останньою. Бюлетені вийматимуться по одному екземпляру. Окружна виборча комісія ВО №74, в межах якого знаходиться дільниця №230905, своєчасно була сповіщена про інцидент.

На думку Ганни Філіної-Легкої, однією з причин допущення цього інциденту стало велике скупчення виборців на дільниці із маленькою площею.

Нагадуємо, що Постановою ЦВК від 23 квітня 2014 року № 338 затверджено форми актів дільничних виборчих комісій з виборів Президента України про виявлення на виборчій скриньці пошкоджень пломб/печаток чи інших пошкоджень, що порушують її цілісність.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)