У двох виборчих округах Київської області виборці, які мали голосувати за місцем перебування, голосували на виборчих дільницях, однак бюлетені отримали з порушенням.

Спостерігач ОПОРИ на ДВК №321381 у Фастові по 91 ВО побачив, як виборець, який знаходиться у списку виборців для голосування за місцем перебування, отримав бюлетень у  приміщенні ДВК, проголосував  і кинув його в стаціонарну скриньку. Після зауваження спостерігача, що виборець не міг проголосувати, поки не повернулись члени комісії, які забезпечують голосування виборців за місцем перебування член ДВК, який видав цей бюлетень, написав заяву, що зробив це помилково. Члени комісії проголосували за те щоб прийняти цю заяву. Втім, відповідно до ст. 75 та ст. 76 ЗУ «Про вибори Президента України»,  голова та члени виборчих дільниць  мають забезпечувати безперервний та належний  виборчий процес. В день голосування виборча комісія проводить ранкове засідання, яке розпочинається не раніше 7:15 і закінчується о 8:00 з відкриттям дільниці для голосування та вечірнє засідання під час якого встановлює результати волевиявлення на дільниці. З 8:00 ранку до 20:00 комісія проводить свою роботу в формі організації та проведення голосування, а отже не може проводити засідання та приймати будь-які рішення.

На ДВК №321126 у Білій Церкві по 90 ВО, виборець, який знаходиться у списку виборців для голосування за місцем перебування, також проголосував у приміщенні виборчої дільниці. Члени дільничної виборчої комісії, які відповідали за організацію голосування за місцем перебування, зробили відповідний запис у витягу зі списків виборців.

Зазначимо, що відповідно до ч. 15 ст. 77 ЗУ «Про вибори Президента України», у разі, якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не може бути видано виборчий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з’ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)