За інформацією від окружних виборчих комісій 68, 69, 70, 71, 72, 73, яку було надано спостерігачам ОПОРИ, на Закарпатті станом на 15 годину вже проголосували 277 075 жителів. Представники ОПОРИ станом на 15:00 не зафіксували особливих порушень, які могли б вплинути на результати волевиявлення.

За даними спостерігачів ОПОРИ з посиланням на дані окружних виборчих комісій, станом на 15:00 свій голос на Закарпатті віддали 277 075 виборців:

  • виборчий округ №68 (центр - Ужгород) - 60 559;
  • виборчий округ №69 (центр - Мукачево) - 45 942;
  • виборчий округ №70 (центр - Свалява) - 60 348;
  • виборчий округ №71 (центр - Хуст) - 39 813;
  • виборчий округ №72 (центр - Тячів) - 36 170;
  • виборчий округ №73 (центр - Виноградів) - 34 243.

На виборчій дільниці № 210 596 (с. Тисаашвань) спостерігачка ОПОРИ зафіксувала, як двоє виборців голосували у кабінці разом. За її словами, на дільницю прийшли дві жінки - мати і донька. Спершу проголосувала одна жінка, а згодом вона допомогла проголосувати і своїй доньці, мотивуючи це тим, що її донька не вміє читати.

Подібну ситуацію спостерігач ОПОРИ зафіксував і на дільниці № 210 498 (с. Вільхівці). Там жінка стверджувала, що вона не вміє читати. Зі слів спостерігача, члени ДВК направили її до кабінки, біля якої стояла неповнолітня дівчинка, яка допомогла жінці проголосувати.

В Ужгороді на виборчій дільниці 210758 (вул. Володимирська, 38) надірвалася пломба на одній із урн для бюлетенів. За словами спостерігачки ОПОРИ, це сталося без стороннього втручання. Відтак членами комісії складено “Акт про виявлені ознаки самовідклеювання  паперовою пломби через висихання клею без пошкодження самої скриньки”  та опломбовано наново.

Як вже повідомляла ОПОРА, на дільниці у місті Ужгород - № 210734 (ліцей “Інтелект”, наб. Православна, 25) спостерігачка ОПОРИ зафіксувала випадок, коли виборцю із ID-карткою без додатку про місце реєстрації члени комісії не дозволили проголосувати, тому людина пішла із дільниці. За словами голови комісії Наталії Макари, члени комісії не відмовляли виборцю у голосуванні, чоловік покинув дільницю через те, що у процес втрутилися спостерігачі та почали наполягати, що голосувати без додатку не можна. Голова комісії у коментарі комунікаційниці ОПОРИ зазначила, що виборець згодом повернувся із додатком до ID-картки та проголосував. Голова комісії наголосила, що вона та члени комісії проінформовані про те, що виборці мають право голосувати з ID-карткою без пред’явлення додатку про реєстрацію місця проживання.

До слова, як відзначають спостерігачі ОПОРИ, на виборчих дільницях №210 062 (с. Жорнава), №210 158 (с. Підполоззя), №210 312 (с. Завидово), № 210 516 (с. Дулово) були випадки, коли виборці намагалися проголосувати без пред’явлення паспорта громадянина України.

Напередодні спостерігачі ОПОРИ фіксували, що для окремих дільниць області надруковано та видано меншу кількість бюлетенів, ніж виборців у списках. “Втім, враховуючи доволі низьку явку на Закарпатті, загрози того, що комусь із виборців не вистачить бюлетеня - немає”, - резюмував  координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. Водночас, на спеціальній дільниці №210808, яка знаходиться у Обласній психіатричній лікарні у м. Берегові, при кількості виборців у списку - 33, передано 189 бюлетенів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)