Громадянська мережа ОПОРА дослідила сайти 180 ВНЗ України III-IV рівнів акредитації (університети та академії) щодо наявності на них у відкритому доступі нових Правил прийому. Станом на 3 листопада оприлюднені нові правили прийому тільки 23 ВНЗ України.

Відповідно до нових Правил випускники обиратимуть предмети та складатимуть тестування (зовнішнє незалежне оцінювання). Кожен навчальний заклад персонально визначається, з яких предметів необхідно подати сертифікат УЦОЯО, щоб вступати на ту чи іншу спеціальність. 1 грудня розпочнеться реєстрація всіх бажаючих на ЗНО, тобто абітурієнти 2009 року мають рівно місяць, щоб визначитися зі спеціальністю та переліком потрібних предметів. Якщо тенденція неоприлюденення основного документу-орієнтира для абітурієнта 2009 року буде зберігатися, то принципу рівного доступу до інформації вищими навчальними закладами України не забезпечено в повному обсязі. Адже, абітурієнт, що проживає на віддаленій від ВНЗ території, буде позбавлений можливості оперативно ознайомитися з Правилами прийому. Крім того, зволікання з оприлюдненням інформації може призвести до ажіотажу серед старшокласників у регіональних підрозділах УЦОЯО в останні дні реєстрації.

Під час дослідження виявлено ряд суперечливих норм у Правилах прийому, які порушують положення Умовам прийому до ВНЗ на 2009 рік, що підготовлені Міністерством освіти та науки України.

Наприклад, Одеський державний медичний університет оприлюднив наступну інформацію: «Якщо після закінчення середньої школи, ви вирішите вступати до Одеського державного медичного університету, то знайте, що поданий до приймальної комісії документ про закінчення курсу в клубі “Юний медик” надає вам пільги при зарахуванні до університету» (http://www.odmu.od.ua/index.php?v=1178).  

Коментар: Відповідно до Умов прийому 2009 року слухачі курсів довузівської підготовки не можуть мати переваг під час вступу. Всі пільгові категорії, що мають право вступу поза конкурсом сертифікатів чітко визначені Умовами.  

На сайті Одеської державної академії холоду (http://osar.odessa.ua) написано, що: «На базі академії створено пункт тестування УЦОЯО, який проводить пробні тестування (для слухачів підготовчих курсів ОДАХ безкоштовно), а також основне тестування для отримання сертифікатів УЦОЯО з математики та української мови і літератури. З 1.11.2008 в академії починається реєстрація випускників минулих років, які бажають взяти участь у ЗНО 2009 р.»

Коментар: Нагадуємо, що реєстрація на сесію ЗНО-2009 р. починається з 1 грудня 2009 року і здійснюється виключно регіональними відділеннями УЦОЯО. Жодних тестувань в рамках ЗНО у ВНЗ проводитися не може. Зі свого боку УЦОЯО підтвердив, що не має жодного відношення до цієї інформації.

Крім того, ряд сайтів ВНЗ не мають україномовної версії. Зокрема: Національна академія природоохоронного та курортного будівництва, Кримський гуманітарний університет, Кримський інженерно-педагогічний університет, Севастопольський міський гуманітарний університет, Дніпропетровська державна медична академія, Донецький державний університет економіки і торгівлі м. М. Туган-Барановського, Одеський державний економічний університет.

Додаток

 Перелік ВНЗ які оприлюднили Правила прийому до ВНЗ на 2009 рік (станом на 3 листопада 2009 р.)

Автономна республіка Крим

 * Національна академія природоохоронного та курортного будівництва
 * Кримський гуманітарний університет
 * Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського

Вінницька область

 * Вінницький державний аграрний університет
 * Вінницький національний технічний університет

Дніпропетровська область

 * Академія митної служби України
 * Криворізький технічний університет
 * Національний гірничий університет

Донецька область

 * Слов’янський державний педагогічний університет

Запорізька область

 * Запорізький національний університет
 * Запорізька державна інженерна академія
 * Запорізький національний технічний університет
 * Мелітопольський державний педагогічний університет

м. Київ

 * Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана
 * Київський національний лінгвістичний університет
 * Київський національний торговельно-економічний університет

Львівська область

 * Львівський національний університет імені Івана Франка
 * Національний університет “Львівська політехніка”

Сумська область

 * Сумський національний аграрний університет

Тернопільська область

* Тернопільський національний економічний університет

Харківська область

 * Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”
 * Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна

Чернівецька область

 * Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича