У соціальній мережі Facebook опубліковані заклики політичної партії «Воля» та позиції представників органів виконавчої влади Рівненщини на підтримку певних кандидатів на посаду Президента України.

На сторінці у соціальній мережі Facebook у групі «Політична партія «Воля» Рівне» опубліковане повідомлення із закликом голосувати за кандидата на пост Президента:

«Звертаюсь до всіх прихильників Партії Воля! Просимо Вас, піти сьогодні на виборчі дільниці та проголосувати за Юрія Дерев’янка!».

Крім цього, на своїх профілях у соцмережі Facebook розміщені дописи представників органів влади з ознаками «прихованої агітації» на користь того чи іншого кандидата на пост Президента:

Олексій Муляренко, голова Рівненської обласної державної адміністрації:

«Разом із дружиною Наталею на виборчій дільниці підтримали продовження курсу нашої держави до Європейського Союзу та НАТО. Ми голосували за Україну!», - йдеться у повідомленні. При цьому, на основній сторінці його профілю розміщена рамка «Думай» від кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

- Володимир Пилипчук, голова Рівненської районної державної адміністрації:

«Мій голос - важливий! Зробив свій вибір на підтримку руху України в ЄС та НАТО! Кандидатів багато, Президент - один!», - написав він, використовуючи слоган з передвиборчої агітації кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

- Анатолій Смаглюк, голова Зарічненської районної державної адміністрації:

«Зробив вибір заради продовження реформ в Україні, руху для вступу в ЄС та НАТО».

Також на основному фото профілю розміщена рамка «Думай» від кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

- Олександр Середа, голова Костопільської районної державної адміністрації:

«Я зробив свій вибір за: Перемогу, Об'єднання, Розвиток, Освіту, Шану, ЕС, НАТО, Країну, Оборону. Я за щасливе майбутнє нашої неньки України, за мудрість українського народу, за Божу волю! Слава Україні!».

Аналогічно на фото профілю розміщена рамка «Думай».

Відповідно до ч. 3 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.