ОПОРА продовжує фіксувати порушення виборчого законодавства в процесі волевиявлення громадян під час чергових виборів Президента України.

«Ми бачимо певну тенденцію, що виборчі комісії надають можливість взяти участь у голосуванні на виборчій дільниці людям, які включені до списків голосування за місцем перебування. У нас є інформація про 2 такі випадки і власне ми звертаємо увагу членів дільничних виборчих комісій до того, щоб процедурні моменти всі були дотримані. Ми звертаємось до комісії бути більш уважними та не допускати таких процедурних порушень, які потім можуть ускладнити підрахунок, тому що ці цифри не будуть збігатися, акт складати і зрозуміти, звідки ці різні цифри беруться», – під час брифінгу ОПОРИ на Донеччини зазначила координаторка спостереження за виборами в Донецькій області.

Із більш детальною інформацією щодо правопорушень, виявлених ОПОРОЮ, можна ознайомитись за посиланням.

Також, від спостерігачів ОПОРИ надійшло кілька повідомлень з 52 округу – м. Торецьк. За інформацією ОПОРИ, на одній з дільниць не 2 члени комісії, а 1 видає бюлетені.

«Згідно з законом України, комісія має працювати у так званій парі, тобто за столом мають працювати дві людини: одна людина займається тим, що приймає документи та надає можливість виборцю підписатись про отримання бюлетеня у списку виборців, а інша людина передає вже бюлетень», – додала вона.

Водночас по 52 округу спостерігач ОПОРИ виявив наступний випадок. Виборець, прийшовши на дільницю для того, аби проголосувати, помітив, що напроти його прізвища у списку для голосування вже стоїть підпис.

«Але людина не стала більше розбиратися, чоловік просто розвернувся та пішов додому. Ми також далі будемо слідкувати за цією ситуацією, будемо повідомляти поліцію про такі дії для того, щоб з’ясувати усі обставини», – підкреслила координаторка.

Всі КПВВ продовжують працювати у штатному режимі. «Будь-яких правопорушень нами не зафіксовано, пасажиро-транспортний потік залишається на рівні вихідних днів. Накопичення осіб і транспортних засобів перед КПВВ з боку тимчасово-окупованих територій, так і у зворотному напрямку ми не відмічаємо. Прикордонники продовжують працювати у посиленому режимі задля забезпечення, в першу чергу, безпекової складової», - у коментарі ОПОРІ розповів прес-офіцер Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України Олег Личковський.

У той же час триває волевиявлення і на спеціальних дільницях для військових. «Станом на 12:00 46% основного військового складу взяло участь у виборах Президента», – повідомив ОПОРІ полковник, начальник відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євген Коваленко.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.