Сьогодні об 11.00 комунікаційниця ОПОРИ в Івано-Франківський області отримала телефонний дзвінок від «штабу «Свободи» із запрошенням прийти на вибори та проголосувати за «гідного кандидата від націоналістів».

«Доброго дня. Вам телефонують зі штабу «Свободи». Просимо прийти на вибори та проголосувати за гідного кандидати від націоналістів», - сказав жіночий голос у слухавці. Жінка не представилась і одразу після запрошення прийти на вибори поклала слухавку», - розповіла вона.

Представниці ОПОРИ телефонували з номера +380948471223. Передзвонити за цим номером не вдається, адже «номер не обслуговується».

Про схожі випадки сьогодні повідомляють також у мережі Фейсбук. «А вам теж сьогодні телефонували зі штабу «Свобода» і закликали проголосувати «за гідного кандидата від націоналістів»? Сьогодні. В день виборів», - написала на своїй сторінці користувачка з Івано-Франківська Анастасія Новікова.

Як розповіли у Нацполіції Франківщини, сьогодні мешканка Івано-Франківська повідомила, поліцію, що до неї дзвонять невідомі особи, які представляються представниками штабу одного із кандидатів у Президенти і просять за нього голосувати.

«Ці телефонні дзвінки мають ознаки прихованої агітації за одного з кандидатів. Імовірно, мався на увазі кандидат, якого висунула політична партія ВО «Свобода» Руслан Кошулинський. Але, оскільки імені та прізвища кандидата у розмові не називали, можемо говорити про ознаки прихованої агітації», - каже координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.