З 9 до 13 години у Київській області спостерігачі фіксують голосування та спроби видачі бюлетенів без паспортів, процедурні порушення з боку виборчих комісій та проблеми зі списками виборців на виборчих дільницях. 

Протягом вказаного часу спостерігачі ОПОРИ двічі фіксували отримання виборцями бюлетенів без паспорту. На виборчій дільниці №320945 спостерігачі ОПОРИ зафіксували як близько 10 ранку члени комісії видають жінці бюлетень за пенсійним посвідченням. На зауваження спостерігача комісія не відреагувала, відтак, пенсіонерка змогла проголосувати. Спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення та подали скаргу до окружної виборчої комісії 90 ВО на дії ДВК 320945.

У селі Панфили Яготинського району 98 ВО спостерігач ОПОРИ також  зафіксував видачу бюлетеня за пенсійним посвідченням на виборчій дільниці № 321077. На зауваження спостерігача, що це є порушенням виборчого законодавства, як і  на роз'яснення законодавства комісія не відреагувала. Спостерігачі ОПОРИ звернулися до окружної виборчої комісії  98 ВО. Після розмови ОВК з дільничною виборчою комісією таких випадків більше не фіксувалося.

Крім того, в низці виборчих округів області виборці хотіли отримати бюлетені без паспорта або з іншим документом, однак члени комісії діяли в рамках закону і не видавали бюлетені. Між тим, у 97 ВО окрузі члени комісії хотіли видати виборцю бюлетень за нотаріально завіреною копією паспорта, однак їм завадив спостерігач.

Зазначимо, відповідно до ч.2 ст. 2 ЗУ «Про вибори Президента України», документ, який підтверджує громадянство України, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях є – паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби та тимчасове посвідчення громадянина України.

Також на одній з ДВК Київщини ОПОРА усунула порушення процедури голосування. У Великій Вовнянці Таращанського району члени дільничної виборчої комісії при видачі виборцям бюлетенів вирішили сидіти за столом по одному. На зауваження спостерігача щодо порушення ними процедури голосування – реагувати відмовились, пояснюючи це тим, що так їм сидіти зручніше. Спостерігачі ОПОРИ звернулися до окружної виборчої комісії 92 ВО щодо процедурного порушення дільничної виборчої комісії . На зауваження ОВК члени ДВК врешті відреагували і почали працювати у порядку, визначеному ЗУ «Про вибори Президента України».

Нагадаємо, частина 1 ст 76 ЗУ «Про вибори Президента України» говорить, що при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього. Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень. Контрольний талон виборчого бюлетеня зберігається у члена комісії, який видав виборчий бюлетень.

У Броварах на виборчій дільниці № 321230 спостерігач ОПОРИ зафіксував,  як виборець фотографував бюлетень у кабіні для голосування. Спостерігач повідомив голову комісії, надавши відповідне відео. Голова комісії звернулась до правоохоронця, однак той не відреагував. В цей час виборець вже встиг покинути дільницю.

Крім того, на окремих ДВК спостерігачі ОПОРИ фіксують проблеми з неточностями у списках виборців. Зокрема, деякі громадяни приходять із запрошеннями, однак не знаходять себе у списках. Також були зафіксовані технічні неточності на виборчій дільниці  №320203 у селі Нова Будда – зміна нумерації вулиць, яка не зафіксована в Держреєстрі виборців. Зміна прізвища після одруження, коли в паспорті особи та у списку виборців прізвища  різняться. На виборчій дільниці № 320228 допустили до голосування виборця, який за документами мав одне прізвище, а за запрошенням – інакше. Підтвердження зміни прізвища - свідоцтво про шлюб. В ОВК дозволили проголосувати, а ДВК взяли ксерокопії підтверджуючих документів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)