У Луганській області спостерігачі ОПОРИ зафіксували ряд порушень чинного законодавства, таких, як нестача бюлетенів, відкриття дільниці із запізненням, а також включення до складу ДВК людини із непогашеною судимістю.

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано незначну недостачу виборчих бюлетенів (у межах 10 бюлетенів)  у Лисичанську на дільниці №440954 ТВО №107 та у смт Марковка на дільниці №440218 ТВО №114.

Відповідно до ч. 7 ст. 71 ЗУ «Про вибори Президента України» виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні.

Крім того, виборча дільниця №440067 113 округу відкрилася із незначним запізненням у 15 хвилин. За словами голови 113 округу Ольги Кузнєцової, така ситуація була зумовлена технічними причинами. У контрольних талонах під час їх підписання було допущено помилки – спостерігачі підписали бюлетені в місці членів комісії, що викликало необхідність їх перепідписання. Загалом, Ольга Кузнєцова у коментарі ОПОРІ наголошує, що низький рівень підготовленості членів ДКВ є загальною проблемою для області.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 ЗУ «Про вибори Президента України» голосування проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці.

Разом із цим, у 106 виборчому окрузі на дільниці №440393, що у с. Білогорівка, до складу ДВК була включена людина, що має непогашену судимість. Сьогодні цей член комісії на роботу не вийшов. Про це ОПОРІ повідомив голова ОВК №106 Валентин Ткалич.

Відповідно до ч. 6 ст. 24 ЗУ «Про вибори Президента України» форма подання до складу дільничної виборчої комісії затверджується Центральною виборчою комісією не пізніше ніж за сімдесят днів до дня виборів. У поданні зазначаються: 9) відомості про відсутність у особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, яка не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.