Станом на 11 годину 31 березня виборчі дільниці для голосування відвідали 196 367 виборців, що становить 22,5% від загальної кількості зареєстрованих. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з посиланням на дані ОВК.

Так, за даними окружних виборчих комісій, на окрузі №127 вже проголосували 26 533 виборці, на окрузі №128 – 28 161 виборець, на окрузі №129 участь у голосуванні взяли 23 567 виборців, на окрузі №130 – 61 676 виборців, на окрузі №131 свої голоси віддали 29 837 виборців, а на окрузі №132 – 26 593.

Наразі спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення процесу голосування. Наприклад, на дільниці №480558, розташованій у селі Кінецьпіль Первомайського району, місцевий депутат порвав бюлетень та вкинув його у скриньку, тому що, за його словами, там була відсутня графа «проти всіх». Дану інформацію підтвердила поліція Миколаївської області.

На дільниці №480651, що знаходиться за адресою: м. Вознесенськ вул. Шевченко 41, один із виборців не знайшов себе в списку, хоча запрошення отримував. Спостерігач ОПОРИ з’ясував, що в попередніх списках, які були сформовані 16 березня, виборець значився, а в остаточних його не було. У місцевому відділі ведення ДРВ повідомили, що для вирішення даного питання вони звертатимуться до адміністраторів системи.

Тетяна Молдован не змогла реалізувати своє виборче право на спецдільниці №480390, яка розміщена на базі Центру профілактики та лікування хворих на СНІД. Попередньо вона була включена до складу ДВК у цій установі, але потім написала заяву про складання своїх повноважень. У той же час жінку встигли включити до списку виборців на цій дільниці, але, на думку голови центрального відділу ведення ДРВ Олега Дмитриченка, оскільки Тетяна Молдован вже не є членом комісії, то проголосувати вона не може. Тож у списках виборців по даній ДВК вона залишилась, а за місцем реєстрації її виключили зі списку.

За словами радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, дані дії мають ознаки перешкоджання здійсненню волевиявлення шляхом обману, оскільки жінка була включена до списку виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: