У Вінницькій області на виборчій дільниці №050913 у скриньки не вкинули контрольні листи. Про це повідомляє короткотерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Під час ранкового засідання ДВК №050913, що у с.Трибусівка, Піщанського району, до скриньок для голосування на дому не вкинули контрольні листи.

За словами голови ДВК, є посібники, які роздавали членам дільничних комісій під час навчання. В одному із цих посібників написано, що потрібно вкидати контрольний лист, в іншому – що не потрібно.

Після зауваження спостерігача ОПОРИ голова ДВК подзвонила до голови окружної виборчої комісії та отримала відповідь, що контрольні листи мають бути в усіх скриньках. Листи кинули до скриньок.

Відповідно до частини 10 статті 75 Закону України «Про вибори Президента України», після огляду кожної скриньки вона пломбується або опечатується печаткою дільничної виборчої комісії, після чого у неї опускається контрольний лист, у якому зазначається номер територіального округу або позначення, що він є закордонним, номер виборчої дільниці, час його вкидання у виборчу скриньку, підписи голови, заступника голови, секретаря та інших членів дільничної виборчої комісії, кандидатів, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів, які присутні при цьому.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)