Сьогодні, 29 березня, спостерігач ОПОРИ приїхав до дільничної виборчої комісії №140949  аби на власні очі побачити, як іде підготовка до дня голосування та уточнити інформацію стосовно звільнення одного з членів ДВК. Проте замість діалогу, зіткнувся з перешкоджанням спостереженню, який чинили члени комісії.

Прибувши до школи, де розмістилась ДВК, спостерігач ОПОРИ зустрів голову комісії та її секретаря. Надавши їм для ознайомлення своє посвідчення та паспорт громадянина України, спостерігач повідомив голову ДВК про те, що прийшов до комісії перевірити інформацію щодо звільнення зі складу ДВК одного з членів комісії.

«У відповідь я почув пояснення про те, що, дійсно, член комісії був звільнений, нібито через певні порушення. Я зауважив, що дільнична виборча комісія позбавлена таких повноважень, та попросив ознайомити мене з Постановою, в якій зафіксовано таке рішення, та замість інформації, отримав відмову. На прохання провести мене до стенду, де розміщені офіційні матеріали ДВК, теж, у категоричній формі, отримав відмову, що викликало підозру про можливість якихось неправомірних дій з боку членів комісії», - пояснив спостерігач ОПОРИ.

В той самий час, голова ДВК почала готуватися до передавання опечатаного сейфу з бюлетенями під охорону співробітникові поліції. Користуючить нагодою, спостерігач попросив провести його до сейфу для перевірки, чи належним способом він опечатаний, але в черговий раз – він отримав відмову. В наслідок вказаних дій з боку членів ДВК №140949 спостерігач викликав поліцію.

«Незалежне спостереження за виборчим процесом – є вкрай важливим задля того, аби вибори пройшли чесно та демократично. Тому ми наполягаємо на тому, аби члени ОВК та ДВК всіляко сприяли діяльності незалежних спостерігачів. А подібні дії, що мали місце у Костянтинівці, викликають у нас сумніви, що члени ДВК стоять на позиціях організації демократичних виборів», - прокоментувала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.