28 березня Одеський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову про зобов’язання ОВК виборчого округу №143 прийняти рішення про утворення спеціальних виборчих дільниць на тимчасовій основі на суднах ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».  Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

Так, громадянин – співробітник пароплавства – подав позов щодо визнання протиправним протокольного рішення ОВК виборчого округу №143 від 21 березня, яким комісія залишила без розгляду подання кандидатур членів дільничних виборчих комісій на суднах «Українського дунайського пароплавства», що будуть знаходитись у плаванні в день голосування. Подання для утворення ДВК на суднах було внесено 20 березня виконуючим обов’язки директора ПрАТ «УДП»  з метою формування спеціальних виборчих дільниць на суднах, що відбули у плавання.

За словами голови ОВК №143 Олега Дімова, комісія отримала подання на утворення спеціальних виборчих дільниць на дев’яти суднах, що відбули у плавання під державним прапором, з метою створення на них спеціальних виборчих дільниць, однак документи було подано з порушенням строків.

У ході судового розгляду представник позивача, який теж буде у плаванні в день голосування, відповідаючи на запитання судді, чому подання на утворення ДВК на судні не було подано за 30 днів до дня голосування, повідомила, що на той момент не був відомий графік виходу суден у плавання.

Представник позивача також пояснила, що 20 березня, коли стало відомо, що 31 березня судна будуть знаходитись у плаванні, до ОВК було внесено подання щодо утворення спеціальних виборчих дільниць у винятковому порядку. 

Суд повідомив, що в період за 10 днів до дня голосування такі виборчі дільниці утворюються Центральною виборчою комісією, однак при цьому звернення до ОВК щодо передачі подання до ЦВК не було.

Після з’ясування обставин суд ухвалив рішення відмовити в задоволенні позову.

«Згідно з ч. 3 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента» дільнична виборча комісія спеціальної виборчої дільниці, утвореної на судні, яке в день голосування перебуває у плаванні, може бути утворена окружною виборчою комісією за місцем приписки судна за поданням капітана судна,  яке може надсилатись технічними засобами зв’язку до 7 березня включно. У винятковому порядку спеціальна виборча дільниця з одночасним утворенням ДВК може бути утворена Центральною виборчою комісією за поданням окружної виборчої комісії, у разі непередбачуваного виходу судна в плавання до 20 березня (згідно з ч. 10 ст. 20 та ч. 5 ст. 24)», - роз’яснив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що в ОВК Одеської області було замінено низку керівників та членів комісій. Крім того, формування деяких дільничних виборчих комісій на Одещині відбулося з порушенням термінів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.