Напередодні виборів у районній газеті «Червоний промінь» вийшли матеріали «Чому я голосуватиму за Порошенка» та «Що зробив Порошенко», які містять ознаки політичної агітації за чинного Президента від представників районної влади, заступника головного лікаря та в.о. військового комісара.

У газеті Нижньосірогозького району Херсонської області «Червоний промінь» № 12 від 21 березня вийшов матеріал під назвою «Чому я голосуватиму за Порошенка». На це питання в публікації відповідають заступник головного лікаря центральної районної лікарні Людмила Непомняща, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Інна Пашко, начальник відділу освіти, молоді і спорту райдержадміністрації Леонід Стадніченко, в.о. військового комісара Нижньосірогозько-Іванівського об’єднаного між райвійськкомату Олег Овраменко.

Нижче на цій сторінці розміщений матеріал під назвою «Що зробив Порошенко», автором якого є заступник голови райдержадміністрації Ольги С’єдіної, який містить ознаки агітації за чинного Президента.

Крім цього, як ми вже писали, голова Херсонської ОДА, його заступники та народні депутати підтримують одного з кандидатів в Президенти у соціальних мережах.

У п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

ОПОРА нагадує, що пункт 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає рівне та неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)