В березні агітаційна кампанія характеризувалась високою інтенсивністю. Це проявилось і у значній кількості візитів кандидатів та їх ВІП-агітаторів, і у інтенсивності реклами на зовнішніх носіях, і у матеріалах в засобах масової інформації. Кількість виявлених порушень незначно зменшилась в порівнянні з лютим.

«В березні область відвідали кандидати на пост Президента України Віталій Купрій, Петро Порошенко, Віктор Кривенко, Руслан Кушилинський, Сергій Тарута, Олег Ляшко, Сергій Каплін, Олександр Вілкул. Також відвідали область та провели зустрічі з виборцями ВІП-агітатори кандидатів: віце-спікер парламенту Ірина Геращенко на підтримку Петра Порошенка, депутат Верховної Ради Вадим Івченко і екс-Президент Леонід Кравчук на користь Юлії Тимошенко, колишній народний депутат Олег Тягнибок агітував за Руслана Кушилинського, народні депутати Нестор Шуфрич та Наталія Королевська на підтримку Юрія Бойка, екс-нардеп Єгор Фірсов провів зустріч з прихильниками Анатолія Гриценка».

Агітаційні намети розміщують переважно в містах обласного підпорядкування та районних центрах кандидати на пост Президента: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Олександр Вілкул, Юрій Бойко.

Агітаційну кампанію «від дверей до дверей» по всій території області стабільно  використовували лише два кандидати: Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. В сільських районах таку кампанію використали Олег Ляшко. В місті Кривий Ріг ситуативно в цьому напрямку  проявляв активність Олександр Вілкул, а в місті Дніпро Анатолій Гриценко.

«В березні ми фіксували увагу місцевої преси на роботі окружних комісій та формуванні ДВК, роботі відділів реєстру виборців, щодо висвітлення їх діяльності. Так, зокрема ми спостерігаємо зменшення кількості членів ОВК по всіх 17 округах в Дніпропетровській області з причин зняття за власними ініціативами з  виборчих перегонів п’яти кандидатів на пост Президента. В окружних виборчих комісіях відбуваються часті заміни членів ОВК. Під час формування ДВК, окружна виборча комісія №24 порушила визначені законом терміни: сформовано із запізненням 13 березня після 21:00, хоча на постанові зазначена дата та час прийняття «12 березня  23:50». Не всі новосформовані дільничні виборчі комісії змогли вчасно розпочати свою роботу. Основною причиною було те, що керівний склад комісії відмовлявся від виконання своїх обов’язків, також, деякі члени комісій територіально далеко проживали. Були випадки, коли не пускали власники в приміщення за визначеними ЦВК адресами розташування комісій -  ДВК №120441 (м. П’ятихатки)»

В  ОВК №36 (м. Павлоград) голова комісії не допустила офіційних спостерігачів від міжнародної організації ENEMO. Також  в м. Павлоград було опечатано штаб кандидата Володимира Зеленського в торгівельному комплексі «Гулівер», який знаходився в суборенді без дозволу власників приміщення.

В Дніпропетровській області протягом останнього місяця роздавались або розклеювались на житлових багатоквартирних будинках біля під’їздів  друковані матеріали з  ознаками «чорного піару» щодо кандидатів: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Олександра Шевченка. Під час звітного періоду було зафіксовано випадок  «чорного піару» щодо кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко, а саме розповсюдження інформаційної брошури під назвою «Вибори Президента України («Аферистка. Діло Тимошенко»). Представниця штабу кандидатки повідомила, що дані брошури з явними елементами «чорного піару» роздавали в громадському транспорті. Представники штабу звернулись до правоохоронних органів для притягнення винних осіб до відповідальності. Також в містах області спостерігачі ОПОРИ виявляли листівки «Возьмешь Петину тыщу - оплатишь свою нищету» та «Кривбасс не продается». Біля багатоквартирних будинків в містах Дніпро та Кривий Ріг роздавались газети з агітацією проти Володимира Зеленського та Олександра Шевченка.

Також, він відзначив: «Як і в лютому, виборчий штаб Петра Порошенка пропонує виборцям підписувати «лист прихильника»  у агітаційних наметах.  У цих листах є текст про згоду на збір персональних даних. Збираючи номери контактних телефонів, штаби обіцяють збирати прихильників на масові заходи, які будуть їм будуть цікаві. Але є вірогідність  того, що по цим номерам можуть обдзвонювати виборців у день виборів та запрошувати на дільницю проголосувати. Штаби Юлії Тимошенко проводить телефонні обдзвони з кол-центрів мешканців області, з метою виявити прихильників свого кандидата. На питання, звідки в них база телефонів, відповіді не надають».

Основною метою діяльності омбудсмена є право просвітництво, консультування, адвокація, виявлення та фіксування виборчих правопорушень, моніторинг за ходом розслідування виборчих правопорушень, надання рекомендацій щодо вдосконалення виборчого законодавства, тощо.

За її словами, в період із січня по березень поточного року спостерігалась активна фаза виборчої кампанії. На території області офіційні спостерігачі виявили та зафіксували ряд виборчих правопорушень.

«Найпоширенішим правопорушенням стало розповсюдження та розміщення на рекламних конструкціях агітаційних матеріалів без вихідних даних. За більшістю фактів органами національної поліції були складені відповідні протоколи про адміністративні правопорушення, які направлені до судів. Крім того, були зафіксовані випадки підкупу виборців – відповідні заяви внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань та наразі за даними Національної поліції та Прокуратури Дніпропетровської області триває досудове розслідування. За ходом досудового розслідування та притягнення осіб до адміністративної відповідальності ведеться поточне спостереження»

Також за період із січня по березень поточного року омбудсмен на території Дніпропетровської області провела ряд право просвітницьких заходів: навчання для особового складу органів національної поліції, для адвокатів системи безоплатної правової допомоги, проведено робочі зустрічі з питань захисту виборчих прав громадян із уповноваженим із прав людини у Дніпропетровській області, суддями, офіційними спостерігачами із міжнародних організацій.

Проводиться постійне консультування громадян щодо їх виборчих прав, зокрема, найпоширенішим та найактуальнішим стало питання тимчасової зміни місця голосування.

На території Дніпропетровської області процедурою зміни місця голосування скористались 12 431 виборець.

Також досліджувалось питання доступу осіб з інвалідністю до виборчих дільниць у день голосування, зокрема, було проведено зустрічі з громадськими організаціями людей з інвалідністю,  а також з головами виборчими комісій щодо допомоги таким особам дістатись до виборчих дільниць, які не обладнані належним чином. Важливим також є питання дотримання виборчих прав громадян, які тимчасово перебувають у місцях несвободи.

«Закликаю усіх учасників виборчого процесу дотримуватись законодавства та поважати один одного»

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)