26 березня амбулаторії загальної практики сімейної медицини Тернопільської області отримали 29 автомобілів, які містили брендування «Доступна медицина» і «Допомога поруч! Програма Президента України Петра Порошенка». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Урочисто вручив ключі від автомобілів представникам закладів охорони здоров’я Голова облдержадміністрації Степан Барна. За інформацією з офіційного сайту Тернопільської ОДА, 29 машин придбані за кошти Державного бюджету, в рамках програми «Доступна медицина». Марка авто - «Renault Duster», а вартість однієї становить 437 тисяч гривень.

Усі транспортні засоби були білого кольору і мали однакове брендування. На дверцятах були розміщені гасла «Допомога поруч! Програма Президента України Петра Порошенка» і «Доступна медицина». Також під час офіційного заходу учасники висловлювали слова подяки на адресу чинного Президента.

«ОПОРА раніше інформувала про офіційні заходи передання автомобілів для закладів охорони здоров’я у Хмельницькій та Житомирській областях. Машини у обох випадках мали подібне брендування «Доступна медицина» і «Допомога поруч. Програма Президента України». Особливістю у Тернопільській області стало те, що на автомобілях для амбулаторій наявний напис із прізвищем та ім'ям чинного Президента України» - каже координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, поява такого оновленого брендування автомобілів може свідчити про недотримання з боку органів влади принципу рівних можливостей участі кандидатів у виборах (ч. 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»), адже причетність кандидата до реалізації програм, що здійснюються за кошти з державного та місцевих бюджетів, може створювати йому додаткові переваги на виборах.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися за офіційним коментарем у прес-службу Тернопільської обласної державної адміністрації з питаннями,чи не вважають вони такого роду брендування автомобілів піаром Петра Порошенка за рахунок бюджетних коштів або агітацією за цього кандидата і, відповідно, публічний захід передання цих автомобілів - агітаційним заходом?

У прес-службі заперечили такі припущення і сказали, що програма розпочалася у 2018 році і гроші на автомобілі для медичних закладів були виділені вже тоді. А наявність на автомобілях ім'я та прізвища Президента пояснили тим, що програма «Доступна медицина» здійснюється за його ініціативи.

Також у відповіді повідомили, що машини були передані для амбулаторій у березні, оскільки тривали тендерні процедури і оформлення кошторисної документації. Інформацією щодо того, чи транспортні засоби вже перебувають у експлуатації і чи будуть використовуватись у «дні тиші», 30 і 31 березня, у прес-службі ОДА не володіли, вказавши, що автомобілі передані в райони, і це питання буде вирішуватися на місцях.

У пункті 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)