ОВК № 184 та 185 на Херсонщині прийняли рішення самостійно розвозити бюлетені по районним центрам виборчих округів, що має ознаки порушення виборчого законодавства. Представники ОПОРИ за цим фактом звернулися із заявою до ЦВК.

27 березня ОВК № 184 та ОВК № 185 прийняли рішення про самостійне розвезення бюлетенів по районним центрам відповідних територіальних виборчих округів.

Як повідомив спостерігачу ОПОРИ голова 185-ї ОВК Денис Салтиков, у зв’язку з недостатнім фінансуванням ОВК, а саме нестачею коштів на пальне для автомобілів, які повинні привезти членів ДВК в ОВК для отримання та транспортування бюлетенів, комісія прийняла рішення щодо розвезення бюлетенів у віддалені районні центри округу і вже там на місці їх видати. За словами голови ОВК, в одному автобусі будуть перевозити бюлетені і в ньому ж будуть знаходитись декілька членів ОВК та представники поліції, а в іншому автобусі будуть їхати всі інші члени комісії.

«Ця ситуація склалась внаслідок нової редакції закону «Про публічні закупівлі» від 2015 року, згідно з яким закупівля не може перевищувати 200 тисяч гривень. В нашому випадку мова йде про закупівлю пального. У нас округ один з найбільших, деякі ДВК знаходяться на відстані 200 км від ОВК. Як забезпечити вибори на таку суму, питання дуже цікаве. Проте знайшли вихід, вирішили зібратися всією комісією й видавати бюлетені в районних центрах на відкритому засіданні з кворумом. Процедура буде чітко дотримана,. Така кризова ситуація повинна мати конкретне рішення, це єдиний вихід», – зазначив Денис Салтиков.

27 березня ОВК № 185 прийняла відповідну постанову з графіком передачі виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям ТВО № 185.

Як передає спостерігач ОПОРИ, станом на 20:30 27 березня ОВК № 185 відмінила цю постанову.

ОВК № 184 на засіданні 25 березня вирішила розподілити бюлетені між членами ДВК і таким чином розвозити по районам.

Як прокоментувала спостерігачу ОПОРИ по телефону заступник голови 184-ї ОВК Інна Поляренко, комісія вирішила поділити навпіл і розвозити бюлетені «на 2 береги». Бюлетені планували розвести в райдержадміністрації в районні центри, де їх отримають ДВК.

«Це з досвіду минулих років. Так завжди робилося. Доріг нема, на бензин грошей нема», – відповіла Інна Поляренко на зауваження, що це є порушенням закону.

27 березня ОВК № 184 змінила рішення та вирішила не ділити бюлетені й розвозити їх повним складом комісії.

Як прокоментував спостерігачу ОПОРИ ситуацію член ОВК Денис Тимофєєв, в законі «Про вибори Президента України» йдеться про те, що ОВК повинна видати бюлетені ДВК і що при цьому повинен бути кворум, але в якому приміщенні, за якою конкретною адресою це повинно відбуватися закон не передбачає.

«У законі говориться про те, що повноваження ОВК розповсюджується на весь виборчий округ, з цього ми й виходимо. Ми будемо проводити засідання по видачі бюлетенів як в Новій Каховці, так і в районних центрах. При наявності кворуму ми це можемо робити. Це зроблено з метою економії коштів на пальне, тому що протяжність округу більше 100 км, а коштів вкрай мало», - прокоментував Денис Тимофєєв.

Представники ОПОРИ написали відповідну заяву щодо діяльності окружної виборчої комісії ТВО № 184 та 185 в Центральну виборчу комісію з проханням перевірити факти можливого вчинення правопорушень виборчого законодавства та надати правову оцінку цим діям.

Процедура видачі виборчих бюлетенів окружними виборчими комісіями регулюється Законом України «Про вибори Президента України» та Постановою Центральної виборчої комісії «Про Порядок передачі виборчим комісіям виборчих бюлетенів з виборів Президента України» від 20.02.2019 №352. Зокрема відповідно до ч. 2 ст. 73 Закону України «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія забезпечує збереження і охорону виборчих бюлетенів, отриманих від Центральної виборчої комісії у приміщенні окружної виборчої комісії в закритому сейфі (металевій шафі), який опечатується стрічкою з проставленням на ній підписів усіх присутніх на засіданні комісії та печатки комісії. Сейф (металева шафа або окрема кімната) постійно (до передачі виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям) перебуває під охороною поліцейського. Окрім того ч. 3. ст. 37 Закону України «Про вибори Президента України»  окружна виборча комісія на своєму засіданні передає всі виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям в упаковці підприємства-виготовлювача.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

email: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)