У вівторок, 26 березня, на Всеукраїнському форумі національних спільнот в Ужгороді за участі кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко, був присутній заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто. Саме так його представили перед виступом, хоча він у своїй промові зазначив, що говорить як заступник голови громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття» («ТУКЗ»). Також на форумі та уже під час агітаційного заходу - зустрічі кандидатки з виборцями - була присутня секретар міської ради Ужгорода Андріана Габор. Втім, представниця міської ради не робила публічних виступів ні на форумі, ні на агітаційній зустрічі.   

Про те, що Йосип Борто брав участь у форумі не як представник облради, у коментарі комунікаційниці ОПОРИ підтвердила і прес-секретар Закарпатської обласної ради Вікторія  Сенгетовська. 

Як інформує спостерігачка ОПОРИ, захід не був агітаційний, а у висловлюваннях Йосипа Борто не зафіксовано ознак агітації чи підтримки за конкретних кандидатів. Захід відбувався о 10 годині ранку - це  робочий час заступника голови обласної ради.

Разом з тим, голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян у своїй промові назвав Юлію Тимошенко майбутнім Президентом.

Як інформує представниця ОПОРИ, що була попередньо акредитована на захід, кандидатку Тимошенко у холі зустрічали діти – представники різних національних меншин у народних вбраннях. На Форумі були також присутні представники різних національних громад області. Представник ромської громади на Закарпатті Мирослав Горват подарував Юлії Тимошенко скрипку. Крім цього, учасники форуму підписали Хартію міжнаціональної злагоди в Україні. Її Юлія Тимошенко підписала саме як кандидатка на посаду Президента України. Після підписання документу Юлія Тимошенко попросила вийти із зали представників ЗМІ, аби продовжити спілкування із учасниками форуму не для камери. Відтак про що саме йшлося, спостерігачці ОПОРИ зафіксувати не вдалося.

Цього ж дня в Ужгороді було заплановано зустріч із виборцями у центрі міста о 13.00. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували автобуси, що привезли людей на зустріч із районів та зупинилися біля місцевого стадіону «Авангард», який доволі далеко від центральної площі Поштової. Люди колонами йшли від автобусів  на площу.

На самій зустрічі із виборцями Юлія Тимошенко виступила із довгою передвиборчою промовою, що тривала більше години. Промові кандидатки передував виступ музичного гурту «Пацики з Франика». У кінці заходу на сцену поряд із кандидаткою вийшли місцеві представники громадської організації «Батьківщина Молода» та активісти закарпатського осередку  ВО «Батьківщина», зокрема - депутати обласної ради Андрій Шекета та Антон Ліврінц. Також було помічено народного депутата Івана Крулька, який на початку березня проводив агітаційні зустрічі у Хусті, Міжгір’ї, Тячеві та Сваляві.  На сцені була присутня і секретар міської ради Андріана Габор, яка потрапила до ради саме як представниця «Батьківщини».

Крім цього, під час заходу присутнім роздавали агітаційну продукцію із наметів з іменем Юлії Тимошенко та із наметів у стилі партії «Основа», лідером якої є Сергій Тарута, який, як відомо, висловив публічну підтримку Юлії Тимошенко. На площі, де проходила зустріч, було багато поліції та солдатів Нацгвардії.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вказує на те, що посадовим особам органів місцевого самоврядування слід уникати участі в будь-яких заходах агітаційного характеру в робочий час, адже пунктом 2 частини 1 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» заборонено не лише відкрито агітувати, а й брати участь у передвиборній агітації в робочий час. Нагадує, що до агітаційних заходів можуть належати зустріч з виборцями, проведення концертів,  метою яких є спонукати виборців голосувати за або проти певного кандидата (ст. 58 Закону). Виконання  вказаної вимоги закону забезпечить принцип рівних прав і умов участі у виборах кандидатів, який полягає також в рівному та неупередженому ставленні органів державної влади та  місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України (ст. 3 Закону).

 

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)