Під час зустрічі Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») з виборцями 25 березня в Лубнах Полтавської області спостерігачі ОПОРИ фіксували підвіз виборців на зустріч з кандидаткою. Також були помічені група дітей в агітаційних кепках з написом «Батьківщина». Під час заходу був організований концерт за участі Олександра Пономарьова.

Зустріч з виборцями відбулась в центрі Лубен на Володимирькому майдані. Тривав захід близько 1,5 години. На початку та в кінці зустрічі народний артист України Олександр Пономарьов заспівав дві пісні.

Неподалік від майдану спостерігач ОПОРИ зафіксував близько 20 автобусів з написом «Нерегулярні перевезення». Після завершення заходу люди централізовано групами сідали до цих автобусів.

Окрім цього, зафіксовані групи дітей віком 8-10 років, котрі в супроводі дорослих групами курсували по майдану в кепках та з кульками з символікою «Батьківщини» та Юлії Тимошенко. Фактів розповсюдження ними агітаційної продукції зафіксовано не було.

Під час виступу, який тривав більше години, Юлія Тимошенко акцентувала увагу на «невдалих реформах» за останні 5 років та презентувала свою передвиборчу кампанію.

На площі, де відбувалась зустріч з виборцями, були розміщені агітаційні намети, в яких розповсюджувались друковані матеріали від двох кандидатів – Юлії Тимошенко та Сергія Тарути. Матеріали останнього були з закликами віддати голос за Тимошенко.

Окрім цього, розповсюджувалась газета «Вечірні вісті», яка складалась з чотирьох сторінках на яких були розміщені матеріали з можливими ознаками «чорного піару» проти Петра Порошенка та звернення Юлії Тимошенко. Замовником газети є Юлія Тимошенко.

Згідно з частиною 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента»: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».

Також згідно з частиною 5 статті 64 Закону: «Забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації».

Нагадаємо, під час візиту до Полтави Порошенка виник конфлікт між поліцією та Нацкорпусом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)