У Дружківці спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення агітаційних матеріалів із зображенням кандидата у Президенти Олександра Вілкула у невстановлених законом місцях та звернулись до поліції. Крім того, на плакатах виявлено листівки з ознаками «чорного піару» проти кандидатки Юлії Тимошенко.

Ця друкована поліграфія розміщена на фасадах будинків, опорах електропередач, стовбурах дерев, вхідних дверях до багатоповерхових будинків. На цих постерах кандидат у Президенти обіцяє будувати дороги.

Чимала кількість таких агітаційних матеріалів, за інформацією спостерігачів ОПОРИ, була розклеєна саме по центральній вулиці міста – Соборній.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до місцевого відділу поліції з відповідною заявою щодо можливого адміністративного правопорушення.

У коментарі ОПОРІ довірена особа кандидата у Президенти Олександра Вілкула по 49-му округу В’ячеслав Маслов заперечив той факт, що ці агітаційні матеріали розміщувались за ініціативи представників кандидата. 

«Ми не маємо ніякого відношення до появи подібної поліграфії. Проте нині займаємося прибиранням цього всього», -  зазначив В’ячеслав Маслов.

«Подібні випадки розміщення агітаційної поліграфії у невстановлених законом місцях можуть бути порушенням законодавства. Адже друкована агітаційна продукція, згідно з частиною 4 статті 59 Закону України «Про вибори Президента», має розміщуватись виключно у спеціально відведених для цього локаціях, які визначають  місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів. Вони відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. У виявлених фактах можуть міститись ознаки адміністративного правопорушення за ст.152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», - прокоментувала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

В той же час, 24 березня у Дружківці спостерігачі ОПОРИ виявили на вулицях міста плакати з написами «Донбас Юля» та зображенням колючого дроту. Відповідна поліграфія з’явилась у місті вже вдруге. Перший раз вона була зафіксована у лютому.

Представники ВО «Батьківщина» розцінюють подібну поліграфію як «чорний піар» проти кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко та звернулись з цього приводу з заявою до поліції.

У коментарі ОПОРІ представниця ВО «Батьківщина», депутатка від цієї політичної сили у Дружківській міській раді Тетяна Бухаркова розповіла, що разом із співробітниками Національної поліції здійснила об’їзд міста, правоохоронці зафіксували даний факт.

«Після об’їзду я написала заяву та нагадала співробітникам поліції, що місяць тому подібна ситуація вже мала місце у Дружківці. Проте цього разу, плакатів за обсягом набагато менше, ніж у лютому, за географією розташування  – це лише вулиця Соборна», - розповіла Тетяна Бухаркова.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, плакатами з колючим дротом та написом «Донбас Юля» обклеєні стовпи, зупинки електротранспорту та інші об'єкти  по вул. Соборній в районі магазину «Сільпо» та кінотеатру «Космос».

Водночас, представники ОПОРИ поцікавились у Тетяни Бухаркової щодо результатів попереднього звернення до Нацполіції відносно появи подібних плакатів в лютому.

«Я отримала відповідь, що моє звернення було зареєстроване у  журналі єдиного обліку заяв та повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області. Проте за відсутністю підстав для внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, було розглянуте у порядку, передбаченому Законом України «Про звернення громадян». Остаточне рішення буде прийнято після встановлення особи, яка в ніч з 21.02.2019 року на 22.02.2019 року розклеїла кольорові плакати із зображенням колючого дроту та надписом друкованими літерами «Донбас Юля», - підкреслила Тетяна Бухаркова.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.