За місяць до початку виборів на Харківщині побували 6 кандидатів на пост Президента України. Вони відвідували заводи і аптеки, зустрічались з виборцями, давали концерти і уникали зустрічі з активістами з зеленкою.

23 березня у Харків приїхав Володимир Зеленський — він разом зі студією «95 квартал» дали два концерти: один був звичайним комерційним, а інший — благодійним. На останній безкоштовно запрошували студентів, лікарів, вчителів, ветеранів ООС, людей з особливими потребами, агітаторів і членів виборчих комісій від кандидата Зеленського, а також міжнародних спостерігачів.

Джерело фото: glavnoe.ua

18 березня на площі Конституції в Харкові виступила Юлія Тимошенко. За день до її виступу  в місцевих спільнотах на фейсбуці з сумнівного профілю розповсюджувались повідомлення  з пропозицією заробити по 150 гривень за те, щоб постояти на мітингу за одного з кандидатів, який пройде в Харкові на площі Конституції 18 березня о 17:45. На цей же час в цьому ж місці була запланована зустріч з Тимошенко. Спостерігачі ОПОРИ звернулись до Нацполіції з заявою про можливе порушення частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України».

Під час самого мітингу спостерігачі ОПОРИ помітили і зафільмували, як невідомий чоловік роздавав гроші людям, які були присутні на заході. Коли у невідомого попросили пояснити такі дії, він заявив, що «роздає борги».

Після кількох спроб привернути увагу працівників поліції до роздачі грошей, спостерігачі ОПОРИ викликали правоохоронців за номером 102 і написали заяву про можливе порушення частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», відповідальність за яке передбачене статтею 212-10 КУпАП.

Водночас в місцевому осередку ВО «Батьківщина» роздачу грошей назвали «провокацією від політичних опонентів».

Попередньо, 17 березня Тимошенко зустрічалась із виборцями на центральній площі Чугуїва — вона анонсувала свої перші кроки після обрання і шляхи подальшого розвитку України.

14 березня у Харкові побував інший кандидат Руслан Кошулинський — він побував в ефірі місцевого телеканалу Simon, де розповідав про плани по боротьбі з корупцією, розбудову армії і перемогу у війні з Росією, а також відвідав ТОВ «Автоентерпрайз», де оглянув виробництво  і поспілкувався з членами колективу.

Відео з Facebook-сторінки Руслана Кошулинського

12 березня кандидатка Інна Богословська спілкувалась з експертами в хабі «Говерла» — вона назвала себе «білою вороною», активно критикувала представників влади і розповідала деталі своєї передвиборчої програми. 6 березня на зустріч з виборцями до «Говерли» приїздив і кандидат в Президенти Валентин Наливайченко, там він представляв свою програму. Також Наливайченко побував на Малинівському склозаводі, де спілкувався з місцевими працівниками.

2 березня Олександр Вілкул у Чугуївському районному будинку культури разом із нардепом Дмитром Шенцевим проводили зустріч з виборцями, під час якої кандидат розповідав про свою програму, а всім бажаючим роздавали його агітаційну продукцію.

За день до цього Олександр Вілкул у Харкові відвідав одну з аптек, де говорив про подорожчання ліків, а також зустрічався з виборцями у Палаці студентів Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». На виході з Палацу студентів, до якого невідомі люди не пускали журналістів, активістів і спостерігачів, на Вілкула чекали представники «Національного корпусу» із зеленкою, але кандидат покинув будівлю через інший вхід.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
(#вибори; #opora; #опора)