Серед жителів села Гаї-Гречинські Тернопільського району, через поштові скриньки, розповсюджують листи, адресантом яких вказаний Президент України Петро Порошенко. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

У конвертах громадяни отримують набір друкованої продукції «Перспективного розвитку Тернопільської області». Друк усіх інформаційних матеріалів здійснило ПП «Видавництво ПРЕС АРТ». Серед них є брошура «Напрямки перспективного розвитку Тернопільської області на 2019-2021 роки (проект)» або, як вказано на її перших сторінках у вступному зверненні Президента, «Дорожня карта позитивних змін». Вона містить звіт про процес децентралізації в області та зміни за 2014-2018 роки, а також опис майбутніх проектів,  які можуть бути виконані за період 2019-2021 років.

У комплекті також наявна карта-схема Тернопільської області, з позначеними на ній об’єктами соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації в 2019-2021 роках. На карту графічно нанесено 74 різновиди умовних позначень, від будівництва ферм до будівництва фонтану. Наклади карти та брошури становлять 20 тисяч примірників.

Окрім цього, у конверт вкладена анкета, на якій зазначено, що Рада регіонального розвитку України за дорученням Голови Ради Президента Петра Порошенка ініціювала обговорення планів перспективного розвитку територій. Далі респонденту пропонується дати відповіді на декілька питання, що стосуються його обізнаності в майбутніх планах, а також з пропозицією висловити свою думку про пріоритетні проекти. Поза тим, в анкеті є можливість оцінити роботу місцевих керівників: голови ОДА, міського голови та голови ОТГ чи сільського чи селищного голови.

Ця анкета також передбачає внесення наступних відомостей: стать, вік, освіта, професія, адреса. А у графі, де пропонується написати прізвище, ім’я та по батькові, вказано, що цим особа засвідчує згоду на обробку та використання своїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». Окрім цього, в кінці анкети  вказано, що надісланий пакет матеріалів виготовлено без будь-яких бюджетних витрат. А тираж анкети – 730 тисяч примірників.

Поза тим, у наборі наявний спецконверт, який дає можливість надіслати безкоштовну відповідь Президенту. На ньому вказано, що відповідь оплачена (договір №388-3756 від 20 грудня 2018 року. А наклад їх становить 50 тисяч екземплярів.

Один із місцевих жителів повідомив ОПОРІ, що листи розносять працівники сільської ради. Але у сільській раді цю інформацію заперечили, сказавши, що інформаційні матеріали розповсюджують невідомі волонтери.

Також спостерігачі ОПОРИ фіксували подібні конверти у поштових скриньках в одній із багатоповерхівок у місті Тернополі.

Рада регіонального розвитку створена Президентом України Петром Порошенком 21 квітня 2015 року (Указ №224/2015). У документі вказано, що метою Ради є сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування у питаннях напрацювання оптимальної моделі розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади, здійснення реформ у сфері децентралізації управління регіональним розвитком, вирішення проблемних питань життєзабезпечення регіонів.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що подібні пакети розповсюджуються і в інших областях України, а також 19 березня, перед початком засідання Ради регіонального розвитку Тернопільщини, було зафіксовано відеоролик з агітацією за кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)