Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, представники кандидатів у Президенти Віктора Бондаря та Олександра Ващенка пропустили усі засідання усіх семи окружних виборчих комісій Івано-Франківщини, а представники Ігоря Шевченка з’явились лише на засідання однієї ОВК.

Станом на 25 березня ОВК №83 (Івано-Франківськ) провела 8 засідань. Усі засідання пропустили представники кандидатів Віктора Бондаря, Олександра Ващенка, Ігоря Шевченка. Вони також не відвідали жодного із 5 засідань ОВК 84 (Тисмениця ), жодного із 4 засідань ОВК №89 (Снятин) та жодного із 9 засідань ОВК №85 (Калуш).

Вказані представники прогуляли також усі 13 засідань ОВК №88 (Коломия), а член комісії від Олександра Данилюка був присутній на засіданні коломийської ОВК лише один раз. В окрузі 86 (Долина) проведено 8 засідань ОВК. Усі засідання «прогуляли» представники 4 кандидатів: Віктора Бондаря,  Олександра Ващенка, Ігоря Шевченка та Ігоря Смешка.

Окружна комісія округу 87 (Надвірна) провела 8 засідань, усі з яких пропустили члени комісії від Віктора Бондаря, Олександра Ващенка та Віталія Купрія. Представник Ігоря Шевченка «прогуляв» 1 засідання у надвірнянській ОВК.

«Оскільки представники 3 вищезгаданих кандидатів пропустили усі засідання 6 ОВК Івано-Франківської області, вони не прийняли присягу і не набули повноважень членів ОВК у цих виборчих округах. Якби ці представники кандидатів прийшли і прийняли б присягу, вони могли би включитись у роботу комісії, однак членам ОВК не вдається із ними сконтактувати. Наразі відсутність представників Бондаря, Ващенка та Шевченка не вплинула на роботу окружних виборчих комісій, адже кворум збирався і без них. Замінити «прогульників» іншими особами може лише ЦВК за поданнями цих 3 кандидатів у Президенти», - роз’яснює координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Координатор також нагадує, що пункт 8 частини 4 статті 30 Закону України «Про вибори Президента України» визначає, що повноваження члена ОВК припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, зокрема у зв'язку з двома і більше  неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)