17 березня Запорізький обласний адміністративний окружний суд ухвалив рішення скасувати постанову ОВК №78, згідно з якою були відхилені 2 подання на членство у дільничних виборчих комісіях. Оскарження цього рішення 21 березня було програно в Апеляційному адміністративному суді м. Дніпро.

Як повідомляла раніше ОПОРА, 7 березня ОВК територіального виборчого округу №78 були запропоновані на затвердження подання по довіреності від довірених осіб кандидатів у Президенти України. Кандидатуру Сергія Мниха уповноважив Михайло Спасов, довірена особа Сергія Носенка, а кандидатура Ілони Шевер подана за уповноваженням Миколи Сірого, довіреної особи Андрія Новака. Після прийняття та реєстрування, ці подання були відхилені. Рішення про такі дії прокоментував голова у ОВК у ТВО №78 Олег Новіков: «Сьогодні було подано два подання на членів ДВК від кандидатів у Президенти – Новака і Носенка. Довірені особи видали їх іншим громадянам України для здачі цих документів. У зв'язку із тим, що спеціально законодавством, а саме Законом «Про вибори Президента України» не передбачається такого порядку — на комісії виник ряд питань, що спричинило за собою не розгляд.  Голосування комісії відбулося, в середньому, 14 людьми проти реєстрації, троє — за реєстрацію. Інші члени комісії утрималися. Наразі чекаємо рішення ЦВК, або інших органів з цього питання».

Варто зазначити, що право подання кандидатур має саме кандидат на пост Президента, такі подання вносяться за підписом довірених осіб та в законі відсутні норми які надають можливість передоручення такого права кандидата третій особі.

15 березня до Запорізького обласного адміністративного окружного суду надійшло два позови. Перший від кандидата на посаду Президента України Сергія Носенка, другий — від офіційного спостерігача від кандидата на посаду Президента України Юлії Тимошенко у ТВО №78 Віктора Дегтяренка. Обидва позови були з вимогою визнати протиправною і скасувати постанову ОВК №78 від 12 березня №33 «Про затвердження складу дільничних виборчих комісій та розподілу невикористаних квот», а також зобов'язати цю комісію утворити ДВК та спеціальні виборчі дільниці на чергових виборах Президента України.

У зверненні Віктора Дегтяренка зазначалося, що ОВК №78 здійснила порушення вимог Закону України «Про вибори Президента України», коли не затвердило подань Сергія Носенка та Андрія Новака.

17 березня вказані вимоги були ухвалені судом. Голова ОВК територіального виборчого округу №78 Олег Новіков направив оскарження цього рішення до Апеляційного адміністративного суду м. Дніпро. 21 березня цей орган влади визнав Постанову комісії незаконною. Відтак ОВК має ще раз розгляну подання від довірених осіб і заново провести формування ДВК, попри те, що  така процедура вже мала завершитися 12 березня згідно з календарним планом ЦВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.