В Кривому Розі окружна виборча комісія №31 на засідання прийняла рішення не виключати членів ДВК за поданнями кандидатів на пост Президента України. В ОВК кажуть, що за останні дні надійшло подань на виключення близько 200 членів дільничних комісій.

20 березня відбулось чергове засідання окружної виборчої комісії №31 (центр: м. Кривий Ріг, Покровський район, ТВО включає: Покровський район, частина тернівського району, селища Гірницьке, Коломійцеве, села Новоіванівка, Тернуватий Кут Криворізької міської ради). Одним з питань, яке розглядалось на засіданні було питання виключення членів ДВК від окремих кандидатів. Спостерігачі ОПОРИ відмічають, що члени комісії стурбовані масовим виключенням членів ДВК і прогнозують кадровий дефіцит в разі збереження темпів зняття.

Так, відповідно до подання кандидата на пост Президента України Юрія Дерев’янко було виведено 30 членів ДВК, заміни були подані тільки на 2. Кандидати на пост Президента Микола Габер та Олександр Ващенко вивели відповідно  36 і 71 членів комісій, не надавши жодної заміни.

За словами члена комісії Тетяни Кожадей, за останніх два дні кандидатами на пост Президента було зареєстровано подання на виключення близько 200 членів дільничних комісій.  Натомість, подань на заміну членів комісії від таких кандидатів не надходило.  Також, Тетяна Кожадей зазначила: «при виключенні членів комісії не враховується особиста думка людей і не береться до уваги їх бажання і далі працювати в комісії».

Також Тетяна Кожадей пояснила чим керувалась комісія при прийнятті свого рішення: «У зв’язку з неналежним оформленням подання, відповідно до статті 30 Закону України «Про вибори Президента України», а також Постанови ЦВК №290 від 16 квітня 2014 року».

Таким чином, на засіданні 20 березня члени ОВК №31 прийняли рішення відхилити подання від кандидатів в Президенти України Юрія Дерев’янка, Миколи Габера та Олександра Ващенка щодо відкликання членів ДВК як таке, що не відповідає вимогам чинного законодавства. При обговоренні цього питання, члени комісії зазначали, що в Законі України «Про вибори Президента України» не сказано про право кандидата відкликати членів ДВК не надаючи заміни. «За» таке рішення проголосували 21 член ОВК, «Утримались» 4.

21 березня Анна Зінюк, довірена особа Олександра Соловйова в 31 виборчому окрузі, зареєструвала подання щодо зняття повноважень з 42 членів комісій, з яких 4 заміни, повідомила спостерігачці ОПОРИ, що члени комісій самі відмовились працювати в комісіях.

Радник ОПОРИ з юридичних питань з цього приводу зазначив: «Питання дострокового припинення повноважень членів ДВК та їх заміни врегульоване ст. 30 Закону України «Про вибори Президента України» та постановою ЦВК від 16 квітня 2014 року № 290 «Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів Президента України». Відповідно до ч. 4 ст. 30 зазначеного Закону та п. 1.3. зазначеної постанови ЦВК повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, за вичерпного переліку підстав, зокрема, в разі наявності особистої заяви про складення повноважень члена комісії або подання про заміну члена виборчої комісії відповідним кандидатом на пост Президента України. Особа, яка подала заяву про складення повноважень члена виборчої комісії, продовжує виконувати обов’язки голови, заступника голови, секретаря, члена виборчої комісії до моменту прийняття рішення про дострокове припинення її повноважень комісією, яка утворила відповідну виборчу комісію (п. 1.9. Постанови ЦВК від 16 квітня 2014 року № 290). Щодо замін членів ДВК, і в Законі, і у відповідній постанові ЦВК зазначається, що дострокове припинення повноважень на підставі внесення подання про заміну членів ДВК відбувається одночасно з включенням до складу відповідної виборчої комісії іншого представника від того ж суб’єкта подання. Тобто законодавством не передбачено такої підстави дострокового припинення повноважень як внесення подання відповідним суб’єктом щодо припинення (відкликання, виключення, зняття тощо) повноважень членів комісії від нього.

Щодо формальних підстав, дійсно законодавство визначає порядок внесення та форму подання про заміну членів ДВК, зокрема абз. 2 ч. 5 ст. 30 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає, що подання про заміну члена виборчої комісії вноситься кандидатом на пост Президента України, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією.

Що ж до тих випадків коли кількісного складу ДВК буде недостатньо для виконання своїх безпосередніх завдань, відповідно до абз. 2 ч. 8 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» у разі необхідності, для забезпечення дільничними виборчими комісіями належної підготовки та проведення виборів, у тому числі в день голосування, окружна виборча комісія може збільшити склад дільничної виборчої комісії до вісімнадцяти осіб за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів цієї комісії».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)