Станом на 22 березня у складі дільничних виборчих комісій Івано-Франківської області проведено 1357 замін членів комісій,  що складає 8,1 %  від загальної чисельності ДВК. Найбільше замін членів ДВК в області провели кандидати у Президенти Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко та Юрій Кармазін.

У окрузі №83 (Івано-Франківськ), де працюють 1511 членів комісій, здійснено 123 заміни. У окрузі №84 (Тисмениця) замінили 207 членів дільничних комісій із 3078. У Калуші (округ №85) із 2719 членів ДВК замінено 182, у ТВО №86  (Долина) здійснено 224 заміни членів комісій із 2323.

У 87 окрузі (Надвірна) відбулось 129 замін із 1915 членів ДВК, у ТВО №88 (Коломия) проведено 219  замін членів ДВК із 2707, у 89 окрузі (Снятин) замінили 273 членів ДВКі з 2461.

Найбільше замін членів ДВК в області  провела кандидатка Юлія Тимошенко -  120. По 109 та 108 замін здійснили Валентин Наливайченко та Юрій Кармазін. Не замінювали своїх представників у ДВК Василь Журавльов (32 члени ДВК), Ігор Смешко (5) і Володимир Петров (2).

95 замін здійснив Микола Габер, 79 членів ДВК замінив Сергій Носенко, по 75 своїх представників замінили Сергій Тарута та Анатолій Гриценко.

«Така велика кількість замін у складі дільничних виборчих комісій на Івано-Франківщині відбулася через масову відмову членів комісій виконувати свої поноваження. В результаті цих відмов відбулися також заміни і в керівному складі ДВК. Як вплинуть ці заміни на роботу комісій і чи вплинуть взагалі, спрогнозувати неможливо, адже це залежить від того, як налагоджені робочі процеси у кожній конкретній комісії, і чи ці заміни відбулися в керівному складі ДВК», - пояснює координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Він також нагадує, що формування ДВК відбувається на основі подань кандидатами на посаду Президента України з розрахунку по одній особі до однієї комісії від  одного кандидата.

У Івано-Франківській області працюють 1034 дільничні виборчі комісії, у яких на виборах Президента України працюватимуть 16 714 осіб. Правом представництва у ДВК Прикарпаття скористались 24 кандидати у Президенти.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)