Станом на 22 березня у складі окружних виборчих комісій Івано-Франківської області замінили 69 осіб. Найбільше замін своїх представників у ОВК здійснили кандидати Віталій Скоцик, Юрій Тимошенко, Віталій Купрій, Олександр Мороз, Олександр Соловйов та Сергій Тарута.

Віталій Скоцик замінив у складі шести івано-франківських ОВК 10 своїх представників. Вісім замін провів Юрій Тимошенко, по 7 замін своїх представників здійснили кандидати Віталій Купрій, Олександр Мороз, Олександр Соловйов та Сергій Тарута. Олександр Данилюк 6 раз скористався правом зміни представника у складі ОВК, а Юрій Дерев’янко – 4.

Двічі змінювали своїх представників кандидати Юрій Бойко, Володимир Зеленський, Валентин Наливайченко та Роман Насіров.  Найбільша кількість замін відбулась у складі ОВК №88  (центр Коломия ) – 13, найменша  у ОВК №83 (Івано – Франківськ)  - 7. Нагадаємо, у Івано-Франківській області ЦВК 18 лютого створило 7 окружних виборчих комісій.

Сімнадцятеро кандидатів не провели жодної заміни своїх представників у ОВК Івано-Франківщини: Ольга Богомолець, Віктор Бондар, Олександр Ващенко, Олександр Вілкул, Сергій Каплін, Микола Габер, Ілля Кива, Руслан Кошулинський, Віктор Кривенко, Петро Порошенко, Рслан Ригованов, Сергій Носенко, Олег Ляшко, Юрій Кармазін, Володимир Петров, Юлія Тимошенко, Ігор Смешко.

«Законодавство не обмежує термінами процес внесення замін до складу виборчих комісій, тому суб’єкти подання кандидатур до складу виборчих комісій можуть здійснювати заміни своїх представників хоч до дня голосування. Постійна ротація членів виборчих комісій навряд позитивно впливає на організацію роботи цих комісій, за винятком тих ситуацій, коли члени комісій недостатньо компетентні чи належним чином не виконують своїх повноважень. Але як показує практика, заміни не завжди відбуваються з вищенаведених причин», - зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

Координатор нагадує, що ОВК формуються на основі подань кандидатами на посаду Президента України з розрахунку по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)