Окружні виборчі комісії територіальних виборчих округів №163 та 164 сформували дільничні виборчі комісії в межах своїх округів пізніше терміну, який передбачений Законом України «Про вибори президента України». Про труднощі, які виникали у процесі утворення ДВК, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Відповідно до частини 1 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України», до 12 березня окружні виборчі комісії п’яти територіально виборчих округів Тернопільщини повинні були сформувати склад дільничних виборчих комісій. На території області знаходяться 1183 виборчих дільниці. З них в межах територіально виборчого округу № 163 є 85 дільниць, а №164 – 308.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що 12 березня Центральна виборча комісія прийняла постанову № 534 про дострокове припинення повноважень окружної виборчої комісії з виборів Президента України ТВО №163. Причиною було порушення Закону України «Про вибори Президента України», а саме частини 11 статті 24, під час формування дільничних виборчих комісій. Відповідно ЦВК скасувала постанову № 8 від 10 березня «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО № 163».

У постанові ЦВК №534 також було вказано, що ОВК, після сформування її нового складу, до 16 березня зобов’язана утворити дільничні виборчі комісії в межах ТВО №163. 15 березня ЦВК у постанові №557 затвердила новий склад цієї комісії. А 16 березня ОВК на своєму засіданні сформувала усі 85 дільничних виборчих комісії в межах округу №163. Відтак, новостворена ОВК округу №163 дотрималася встановлених для неї Центральною виборчою комісією строків утворення ДВК, однак з незалежних від неї обставин, дільниці були утворені пізніше встановленого Законом кінцевого строку (до 12 березня включно). 

ОВК округу №164, в термін передбачений законодавством, не змогла утворили в повному складі всі ДВК. Спостерігачі ОПОРИ розпитали в голови цієї комісії Євгена Шеремет про труднощі, які виникли в процесі формування дільничних комісій. Він пояснив, що проблеми були при комплектації комісій на декількох спеціальних дільницях, до яких, наприклад, належить дільниця, яка знаходиться в Почаївській обласній комунальній психоневрологічній лікарні.

Також голова комісії повідомив, що кандидати на пост Президента не подали достатньої кількості кандидатур до складу цих дільничних комісій, тому їх довелося доформовували через подання голови ОВК. Зі слів Євгена Шеремет, стало зрозуміло, що члени комісій не мають бажання працювати на спеціальних дільницях, бо перебування весь день в психоневрологічній лікарні чи під постійним наглядом у виправній колонії може спричиняти дискомфорт для осіб, які не мають досвіду роботи в таких закладах. Також він додав, що Центральна виборча комісія знала про цю проблему в окрузі.

У частині 1 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» вказано, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб.

В у частині 2 цієї статті зазначено, що право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України, яке вони вносять до окружної виборчої комісії не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів.

А в частині 8 цієї ж статті вказано, якщо у встановлений частиною 2 термін не надійшли подання від кандидатів або кількість запропонованих кандидатур становить менше необхідного, то дільнична виборча комісія утворюється окружною виборчою комісією за поданням її голови на підставі пропозицій членів цієї комісії, з обов'язковим урахуванням усіх поданих кандидатур від кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)