Представники штабу Юрія Бойка в Кременчуці заявили про напад на агітаційний намет кандидата в Президенти збоку активістів ГО «АТО-Майдан-Кременчук», з якого забрали усю друковану агітаційну продукцію. Представники ГО пояснили, що просто взяли газети, які й без того роздавали людям.

Повідомлення про напад на агітаційний намет Юрія Бойка з’явилось 22 березня на сторінці «Опозиційного блоку. Полтавщина» у Facebook.

«22 березня о 14-15 біля Центрального ринку голова громадської організації «АТО-Майдан-Кременчук» Леонід Харченко, разом з трьома, як вони люблять називати, побратимами, підійшли до намету та взяли усю агітаційну продукцію. Як вони потім пояснили нам по телефону, з метою, начебто, розповсюдження серед своїх. Ні агітатора, ні намет не чіпали», – розповів в коментарі ОПОРІ заступник керівника штабу Юрія Бойка на Полтавщині Олександр Березянський.

Леонід Харченко в розмові з представником ОПОРИ повідомив, що ніякого нападу на намет не було, а він лише взяв газети, котрі роздавали.

«В їх наметі роздають газети, люди їх беруть. Я підійшов і взяв. Взяв стільки, скільки міг донести. Чи не треба було брати?», – розповів ОПОРІ Леонід Харченко.

За словами представника Бойка відносно цього була складена заява до поліції. Проте 23 березня інспектор відділу комунікацій Кременчуцької поліції Анна Васенко повідомила, що не було зафіксовано виклику поліції відносно даної ситуації.

«В нашому реєстрі не зафіксовано даного епізоду. Але можливо вони одразу віднесли заяву до відділення, тому нам не видно цього», – повідомила Анна Васенко.

Згідно з частиною 1 статті 296 ККУ хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Крім цього, відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
(#вибори; #opora; #опора)