Станом на 23 березня Донеччину відвідали шестеро кандидатів у Президенти України. А саме Віталій Скоцик, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Руслан Кошулинський, Юрій Бойко та Петро Порошенко.

22 та 23 березня у Волноваському районі з виборцями зустрівся кандидат у Президенти Віталій Скоцик. 22 він побував у селі Валер’янівка, а 23 зустрівся з мешканцями села Миколаївка. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, візит кандидата не мав широкого анонсування. Населені пункти, в яких побував Віталій Скоцик, це невеликі села, загальна кількість населення в яких становить близько 2 162 осіб. Під час зустрічей із виборцями, кандидат обговорював питання щодо земельної реформи та  розповів про свої плани, щодо фонду національного розвитку.

22 березня Костянтинівку та Бахмут відвідав кандидат у Президенти Олександр Вілкул. За інформацією спостерігачів ОПОРИ, захід проходив у комунальному закладі «Палац культури та дозвілля». Будівля була оточена правоохоронцями, а при вході – стояли хлопці спортивної статури в цивільному одязі та просили людей показувати вміст сумок. На питання журналіста Володимира Березіна, який відвідав цей захід, навіщо це їм, парубки відповіли: «Ну як, а раптом хтось зеленку принесе ...». На кожному сидінні лежали пакети з агітаційною символікою, в яких були газети, листівки, буклети та календарі. Враховуючи той факт, що неподалік від Палацу культури стояло кілька автобусів, а люди, які виходили з них, одразу направлялись до місця зустрічі з кандидатом, спостерігачі ОПОРИ припускають, що учасники  приїхали і з інших міст та районів. Як мінімум два автобуси були з Бахмута, бо вони були фірмові з логотипами Заводу шампанських вин.

Цього ж дня Олександр Вілкул побував у Бахмуті, де провів зустріч із виборцями. Однак, ця подія не мала широкого анонсування у місті. Зустріч кандидата в Президенти Олександра Вілкула з виборцями проходила в Народному будинку. За інформацією журналістів «Вільного радіо», на момент проведення цього заходу, весь район був очеплений правоохоронцями, а на вході людей зустріли невідомі, які вимагали запрошення.

21 березня кандидат ще побував у Покровську. Стосовно його перебування в місті афіш, чи іншої інформаційної продукції про зустрічі із місцевими мешканцями не було.  За інформацією спостерігачів ОПОРИ, стало відомо, що зустріч Олександра Вілкула з мешканцями Покровська відбувалася в закритому форматі. На захід за участі кандидата були запрошенні працівники вугільної промисловості міста. На вході до будівлі будинку культури, де проходив захід, стояли люди у балаклавах та перевіряли  наявність запрошення у всіх людей, які хотіли потрапити на зустріч із Олександром Вілкулом. Перебування кандидата в Покровську супроводжувалось інцидентом. Зокрема, у мережі інтернет є відеозапис, на якому люди в балаклавах виштовхують з будівлі жінку та чоловіка, які хотіли потрапити на захід без запрошення. Така поведінка обурила активістів та почалася сутичка.

18 березня місто Слов’янськ відвідала кандидатка на пост Президента України від ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Зустріч відбулась в центрі міста – на Соборній площі. На заході виступав народний артист України Олександр Пономарьов. Також на зустрічі були присутні члени ГО «Батьківщина молода». За інформацією спостерігачів ОПОРИ, які відвідали цю подію, на сцені виступав член Святогірського виконавчого комітету Володимир Скиба, який  агітував за кандидатку Юлію Тимошенко.  Водночас, пан Скиба казав, що можна брати в інших кандидатів гроші за голос, класти нитку на клітинку в бюлетені, фотографувати, а потім голосувати за іншого кандидата.

«Проте звертаємо увагу мешканців Донеччини, що подібні дії, які у вигляді рекомендацій надавав пан Скиба стосовно можливості брати гроші від кандидатів, є порушенням  законодавства. Так, відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України, встановлено покарання особі, яка вчинила підкуп виборця. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за вчинення або не вчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі, – караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років. У той же час, виборці, які прийняли пропозицію, обіцянку або одержали для себе або третіх осіб неправомірну вигоду за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією ними свого виборчого права, також можуть підпадати під кримінальну відповідальність за злочин, передбачений частиною першою статті 160 КК України», - акцентувала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

По завершенню мітингу журналіст «Радіо Свобода» Сергій Горбатенко зафіксував роздачу учасникам заходу пакетиків, в яких виявились цукерки. У той же час, у коментарі ОПОРІ керівник Донецької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олександр Ярошенко спростував той факт, що це були дарунки. Представники ОПОРИ на Донеччині звернулися до поліції, аби правоохоронці дали правову оцінку цій події.

12 березня Маріуполь відвідав кандидат на пост Президента України Юрій Бойко. Зустріч не була широко анонсована. Юрій Бойко відвідав мікрорайон «Східний», поклав квіти до пам'ятника жителям, загиблим під час обстрілу 2015 року. Потім була зустріч на місцевому телеканалі, де була обмежена присутність журналістів.

Ще раніше, 6 березня, кандидат у Президенти Юрій Бойко разом із нардепом від «Опозиційного Блоку» Наталією Королевською відвідали Краматорськ. Бойко побував у дитячому будинку «Антошка», де виступив з гаслами за підтримку соціальної програми допомоги дітям-сиротам.

13 березня Краматорськ відвідав кандидат на пост Президента України від об’єднаних націоналістичних сил Руслан Кошулинський. Зустріч пройшла у конференц-залі бізнес-центру SA&GA. Кошулинський розповів мешканцям міста та своїм прихильникам про свій життєвий шлях, проблеми країни та способи їх вирішення. Акцентував увагу на тому, що виборці – це роботодавці, і закликав всіх йти на вибори та голосувати. В той же день, спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Краматорську агітаційні матеріали із зображенням Руслана Кошулинського без вихідних даних та звернулись до поліції із заявою з цього приводу.

1 березня з робочим візитом місто Маріуполь відвідав чинний Президент України Петро Порошенко, під його головуванням пройшла Рада регіонального розвитку.

А вже 16 березня мешканці села Олександро-Калинове, Іллінівська ОТГ Донецької області по вулиці Невській отримали у свої поштові скриньки конверти із написом «Рада регіонального розвитку». За інформацією спостерігачів ОПОРИ, в середині відповідних конвертів містилась брошура «Напрями перспективного розвитку Донецької області на 2019 – 2021 роки (проект)», план перспективного розвитку області, буклет  від команди Петра Порошенка під назвою «Приглашаем на откровенный разговор», анкета та конверт для зворотного зв’язку.  За словами очевидців – жителів Олександро-Калинового, розповсюджувала ці конверти мешканка цього села, на даний момент безробітна, прихильниця Петра Порошенка.        

Варто зауважити, що кандидат на пост Президента України Анатолій Гриценко скасував свою анонсовану зустріч з потенційними виборцями, яка мала відбутись 13 березня. Причиною скасування своєї зустрічі, Анатолій Гриценко назвав оголошення СБУ саме в цей день «червоного рівня терористичної загрози».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.