19 березня окружна виборча комісія 153 виборчого округу внесла зміни до Постанови «Про розгляд подань довірених осіб кандидатів в Президенти України, про зміну членів в дільничній виборчій комісії». Нагадаємо, що 16 березня виборча комісія прийняла рішення щодо заміни членів дільничних виборчих комісій без зазначення їх кількості.

19 березня під час свого засідання окружна виборча комісія 153 виборчого округу внесли зміни до Постанови №17 від 16 березня 2019 року «Про розгляд подань довірених осіб кандидатів в Президенти України, про зміну членів в дільничній виборчій комісії».

При розгляді питання голова ОВК Микола Непеляк сказав: «На минулому засіданні ми голосували за те, щоб приймати зміни дільничних виборчих комісій в робочому порядку. В ЦВК нас виправили, сказали, що треба внести зміни до цієї Постанови, бо немає такої норми Закону - просто в робочому порядку. Тобто, за всі зміни, які нам подаються, треба фіксувати і за кожне подання голосувати. Тобто всі, що в нас назбируються, на кого замінюють - треба голосувати на засіданні окружної виборчої комісії. Тому зараз така ситуація, що подання надходять кожного дня у великій кількості. Вже багато замін набігло. І я думаю, що до виборів ми будемо збиратись набагато частіше».

При обговоренні питання Микола Непеляк додав: «У нас Постанова, яка була прийнята. Вона прийнята була так кострубато, що юристи говорять, що на нас можуть за це скаржитися в ЦВК. Ми не вказали людей конкретних за кого ми голосували. Пропозиція внести туди зміни, які стосуються посад у складі ДВК за поданням довірених осіб».

Зокрема, комісія постановила:

  • звільнити з посад у складі ДВК за поданням довірених осіб - 77 осіб;
  • призначити на посади у складі ДВК за поданням довірених осіб  - 77 осіб;
  • призначити на посади у складі ДВК за поданням голови  ОВК - 6 осіб.

Це рішення підтримали 25 членів комісії.

Нагадаємо, 16 березня окружна виборча комісія 153 територіального виборчого округу під час засідання розглянула питання «Про розгляд подань довірених осіб кандидатів в Президенти України, про зміну членів в дільничній виборчій комісії».

Голова ОВК Микола Непеляк оголосив: «Останні дні нам приходять заміни після утворень дільничних виборчих комісій у великій кількості. Ми не будемо їх всіх перелічувати. Тому що, це весь час змінюється, додається і багато суб’єктів подання роблять заміни. Тому, просто запропоную проголосувати, в цілому, за ці подання. За подання заміни і ми їх уже зможемо вносити у систему».

На запитання члена комісії, яка кількість цим змін, відповіли: «Немає кількості».

Член ОВК Юрій Калюжний прокоментував: «У нас є подання. Ось вони. Можете ознайомитися. Це від Бойка, Габара, Гриценка, Кривенко, Литвиненко, Ляшко, Новак, Гриценко, Зеленського, Порошенко, Скоцик, Тимошенко, Шевченко. Значить, що це за подання? Це люди, які є відмови на голів, секретарів і заступників. Тобто, ці люди не хочуть працювати взагалі в комісії. Ми мусимо їх поміняти тільки за поданнями цих кандидатів у Президентів. Тому, тут є зараз 62 чоловіки. Але одночасно зараз у нас іде цей процес і вони підносять ще. Тому, я дуже вас прошу, не писати в протоколі поки числа 62, того що цей процес не завершиться. Якщо ми впишемо, то в нас будуть підносити, а голів не буде. І знову комісії будуть без голів. Тому давайте зараз будемо вносити у систему. Я пропоную вносити у систему всіх».

Один із членів комісії запропонував голосувати за 62 кандидата, на що Юрій Калюжний відповів: «Ви зараз гальмуєте виборчий процес».

Після тривалої дискусії, «за» це рішення проголосували 19 членів комісії та 1 проголосував «проти».

Тож, посилаючись на ч. 4 та ч. 5 Закону України «Про вибори Президента України» та ч. 9 ст. 30 цього Закону про припинення повноважень виборчої комісії та члена виборчої комісії, окружна виборча комісія постановила:

«Дозволити вносити заміни членів ДВК згідно подань довірених осіб суб’єктів висування в робочому порядку, з дотриманням прийнятих квот, окрім випадків, коли є заява довіреної особи суб’єкта висування, що вона не заперечує  про перерозподіл своєї квоти в межах окремої виборчої комісії»

Після оприлюднення Постанови комісії «Про внесення змін членів дільничних виборчих комісій» від 16 березня спостерігачка ОПОРИ поцікавилась, де можна ознайомитися з її додатками. Члени окружної виборчої комісії відповіли, що ця Постанова не містить додатків, а її рішення означає, що зміни до складу ДВК можна вносити увесь час.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, постанова виборчої комісії повинна містити серед іншого мотивувальну частину з посиланням на конкретні положення нормативно-правових актів або постанову виборчої комісії вищого рівня чи судові рішення, якими керувалася комісія при прийнятті постанови (ч.14 ст. 28 Закон України «Про вибори Президента України»). У Постанові про проведення замін у складі ДВК мають бути наведені чіткі норми законодавства, а також підстави заміни такого члена ДВК. Для прикладу, можна звернути увагу на те, яким чином  прописуються  постанови ЦВК про зміни у складі самих ОВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.