18 березня ОПОРА звернувся до Держпродспоживслужби відносно друкованої агітаційної продукції на користь кандидата в Президенти Петра Порошенка, який має вигляд закордонного паспорта та містить герб України.

Буклет у вигляді закордонного паспорта почав розповсюджуватись 16 березня в Полтаві під час візиту Порошенка до міста. Роздавали його з агітаційних наметів «Команди Порошенка». Зовнішня сторона буклету повністю імітує оформлення закордонного паспорта України на якому міститься напис «Україна. Паспорт» та розміщено український національний герб.

На першій сторінці розміщено фото та звернення Петра Порошенка. Загалом буклет містить інформацію про стосовно євроінтеграції України, а також перелік країн з якими Україна має безвізовий режим. Замовником даної продукції зазначений кандидат на пост Президента Петра Порошенка. 

«Хоча прямої заборони на використання держсимволів у Законі України «Про вибори Президента» немає, згідно з частиною 1 статті 8 Закону України «Про рекламу» забороняє використовувати або імітувати зображення Державного Герба України на рекламній продукції. Таким чином ОПОРА підготувала звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Розповсюдження подібних буклетів були також зафіксовані й на Сумщині.

Нагадаємо, під час візиту Порошенка до Полтави виник конфлікт між представниками Нацкорпусу та поліцією.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]