Жоден член дільничної виборчої комісії по 97-му виборчому окрузі на Київщині за поданням від кандидата у президенти Олександра Мороза не приступив до виконання своїх обов'язків. Загалом за поданням  висунуто 124 особи при загальній кількості дільниць в окрузі - 135.

На засіданні окружної виборчої комісії 18 березня з'ясувалося, що згідно з поданням від кандидата у Президенти Олександара Мороза висунуто 124 особи  при загальній кількості дільниць в окрузі – 135. Відповідно до розподілу квот керівних посад дільничних виборчих комісій, кандидат у президенти Олександр Мороз отримав 26 керівних посад у складі ДВК. Однак жодна кандидатура, подана кандидатом у президенти Олександром Морозом, не з'явилася, з жодним з них не вдалося зв'язатися, адже номери телефонів, вказані у поданні,  недійсні або не відповідають. І  наразі ОВК не має жодної заміни за цим поданням.

Між тим, член ОВК від кандидата у президенти  Олександра Мороза, пояснюючи ситуацію, що склалась, зазначив, що він «від обласного штабу», а переліки осіб формують більше «місцеві штаби».  За його словами, єдине проблемне питання у цій ситауцій: як вчинити з цими людьми, оскільки відкликати чи замінити члена комісії можна тоді, коли особа стала членом комісії. А в даному випадку комісія не змогла навіть цих людей ідентифікувати.

Також на засіданні розглядалася проблема відмови членів ДВК від керівних посад при згоді бути звичайним членом ДВК. Як зазначає заступник голови ОВК, на цих виборах вперше зіштовхнулись із ситуацією, коли люди хочуть бути членами дільничних виборчих комісій, працювати у комісіях, але не виконувати роботу голови, заступника голови чи секретаря ДВК. Станом на 18 березня ще не всі кандидатури, які відмовлялися від обов'язків керівного складу, замінені. За словами заступника голови ОВК, розділ 4 постанови ЦВК № 290  від 16.04.2014 року надає ОВК право, у разі, якщо суб'єкти подання не замінять людей на керівних посадах, а люди будуть відмовлятися з особистими заявами, де буде зазначено про неможливість виконання обов'язків на керівних посадах, але зі згодою працювати в комісії, невідкладно повідомити штаби партій про надходження такої заяви і у штабів буде два дні, щоб людину замінити.

На засіданні ОВК 97 ВО 19 березня ситуація з членами ДВК за поданням кандидата у президенти Олександра Мороза все ще не вирішилась, подань про заміну цих членів не надходило. Як повідомляє голова ОВК 97 ВО, 20 березня має відбутися навчання дільничних виборчих комісій, члени яких відвідають ОВК. Тоді ж мають обговорити нові кандидатури зі складу ДВК на керівні посади, які наразі закріплені за представниками Олександра Мороза. Також 20 березня ОВК в телефонному режимі планує повідомити суб'єкт подання про ситуацію, що склалася. І якщо протягом двох днів не буде нових подань, відбудеться заміна керівного складу окремих ДВК з числа членів цих комісій.

Нагадаємо, раніше ОПОРА зазначали про те, що окремі ДВК в окрузі 97 мають складнощі в роботі від початку їх функціонування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)