17 березня на Київщині пройшло одразу три заходи в рамках Всеукраїнського туру на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко «Вірю в Україну!». У Фастові та Обухові відбулися концерти за участю відомих музикантів, а у Медвині – зустріч із повноважним послом та народною артисткою. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

О 14:00 в Обухові розпочався безкоштовний концерт, організований всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Батьківщина Молода» на запрошення ВО «Батьківщина», в рамках всеукраїнського молодіжного туру на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко, де була присутня значна кількість людей.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

На самому заході були присутні голова ВГО «Батьківщина Молода» Сергій Митрофанський, народний депутат Іван Крулько, українська співачка та заслужена артистка України Анастасія Приходько та гурт «Пацики із Франика». Розпочав захід голова ВГО «Батьківщина Молода» Сергій Митрофанський. Під час свого виступу він розповідав про сам тур, про проблеми, які відбуваються в країні, презентував програму кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко та агітував на її користь.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Співачка Анастасія Приходько у своєму виступі зазначила, що вона в опозиції до чинної влади, повністю не розділяє їхніх поглядів, «щаслива, що в команді Тимошенко» і закликала 31 березня  «зробити правильний вибір серцем». А також зазначила, що «вірить у Юлію Тимошенко та Новий Курс», називаючи його «покроковим планом, який змінить державу». Крім того, критикувала чинну владу, зокрема, Президента та кандидата Петра Порошенка. Після промови виконала кілька пісень.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Народний депутат України від ВО «Батьківщина» Іван Крулько у своєму виступі також агітував на користь Юлії Тимошенко, закликав голосувати за неї та критикував роботу Президента Петра Порошенка: «Я вважаю, що ми маємо цього разу надати шанс Юлії Тимошенко, бо якщо дамо їй шанс, ми дамо шанс Україні на розвиток, дамо їй шанс реалізувати ті мрії і ти програмні засади, які містяться у «Новому Курсі України». А також зазначав: «Зупинити цей геноцид над людьми можна тільки одним шляхом – зробивши правильний вибір, не на революціях, не силовим варіантом, а на виборах. Я прошу людей  одне – давайте цього разу не помилимося і дамо шанс жінці». Крім того, розповідав про «Новий Курс України» та про те, як він створювався: «Це те, що Юлія Тимошенко зробила і за кожним рішенням, за кожним пунктом програми, стоять законопроекти, Укази Президента, рішення Кабінету Міністрів, все те, що буде втілено в життя». За його словами, «Новий Курс» стосується, зокрема, аграріїв, малого бізнесу, охорони здоров'я,  страхової медицини, питання освіти, інвестицій в народжуваність, збільшення соціальної допомоги,

Крім того, у своїй промові Крулько наголосив, що «одним із перших рішень нового Президента Юлії Тимошенко буде прийняття спеціального закону, який буде стосуватися зниження ціни на газ вдвічі». А до цього зазначив: «Після того як  рішення суду щодо установи уряду щодо ціни на газ набуде законної сили, ми змусимо «Нафтогаз» компенсувати кожній людині усі вимушені переплати, за житлово-комунальні послуги, які люди зробили за цей час».

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Перед своїм музичним виступом на користь кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко агітували й представники гурту  «Patsyki z Franeka»: «Для нас сьогодні велика честь виступати на цій сцені вперше у вашому місті. І ще більша честь для нас представляти велику українку. сталеву леді, патріота України Юлю Володимирівну Тимошенко».

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

Крім того, на площі, де відбувався концерт, були розташовані дві точки продажу «солодкої вати», яка, як зазначив спостерігач ОПОРИ, коштувала 1 гривню.

Джерело: Фото/відео  спостерігача ОПОРИ

Також на цій площі були розміщені п'ять агітаційних наметів, з яких розповсюджували агітаційну поліграфію, газети, календарики  та повітряні кульки, агітаційний автобус, стенд з агітацією, а на екрані на сцені транслювалися відеоролики з кандидаткою у президенти Юлією Тимошенко. На заході розповсюджували і агітаційні матеріали.

Джерело: Фото спостерігача ОПОРИ

Аналогічний захід відбувся 17 березня й у Фастові. Про це повідомляє на сторінці «Батьківщина Молода. Київщина» у Фейсбуці. У дописі йдеться: «Молодіжний тур на підтримку кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко завітав до Фастова. З жителями міст поспілкувались народний депутат України, заступник голови партії Іван Крулько та голова ГО «Батьківщина Молода» Сергій Митрофанський. Також для учасників мітингу виступили заслужена артистка України Анастасія Приходько та яскравий музичний гурт «PATSYKI Z FRANEKA». Також Фастів на привітав голова Фастівського осередку ВО «Батьківщина» Ігор Кириченко та голова Фастівської міської «Батьківщини Молодої» Віталій Головацький»

Джерело: ФБ-сторінка «Батьківщина Молода. Київщина»

Разом з тим, у селі Медвин (Медвинська ОТГ, Богуславський район) 17 березня також відбувся захід на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко в рамках Всеукраїнського туру «Вірю в Україну». Захід анонсувала Богуславська районна партійна організація ВО «Батьківщина» на своїй сторінці у Фейсбуці

Джерело: Фейсбук-сторінка Богуславської районної партійної організації  ВО «Батьківщина»

Зокрема, в рамках туру в Медвині на території стадіону відбулася зустріч з надзвичайним і Повноважним Послом України Маркіяном Лубківським та благодійний концерт народної артистки України Ніни Матвієнко. Як повідомляє Богуславська районна партійна організація ВО «Батьківщина» у своєму дописі на фейсбук-сторінці, «зустріч проводили на місцевому стадіоні, оскільки Голова Медвинської ОТГ, відмовилася надавати приміщення будинку культури для організації заходу, тому довелось виходити з положення в стислі терміни. Також були демонтовані всі афіші, які були розміщені на інформаційних дошках».

Джерело: Фейсбук-сторінка Богуславської районної партійної організації  ВО «Батьківщина»

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Київській області наголошує: «Вся виборча агітація має оплачуватись з виборчого фонду кандидата в Президенти. В даному випадку, коли сам захід організовувався громадською організацією «Батьківщина молода» слід з'ясувати, чи кошти на цей захід були сплачені з виборчого фонду, оскільки в противному випадку це може трактуватися як порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації за що передбачено відповідальність 212-15 КУпАП».

Відповідно до ч. 6 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини 3 статті 56 цього Закону. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.