Чернівецька міська рада вдруге внесла зміни до Розпорядження міського голови «Про затвердження переліку місць на території міста Чернівці, які відводяться для встановлення агітаційних (інформаційних) наметів та стендів під розміщення матеріалів з проведення виборів Президента України» від 28 грудня 2018 року №620-р. Згідно зі змінами, суб’єкти виборчого процесу можуть не узгоджувати встановлення агітаційних наметів з місцевою владою та не зобов’язані платити за користуванням місцем під намет.

21 лютого Чернівецький міський голова скасував пункт 3 свого розпорядження від 28 грудня 2018 року №620-р, яким політичні партії і блоки для розміщення агітаційний наметів мають укладати договори на плату за тимчасове користування місць, де планується розміщення агітаційних наметів, а за відсутності укладеного договору та несвоєчасної оплати – намети підлягають демонтажу.

Пізніше 12 березня до вказаного розпорядження міський голова знову вніс зміни, вилучивши з назви документу слова «агітаційних (інформаційних) наметів» та пункт 1 щодо затвердження переліку місць на території міста Чернівців. Підставою для їх внесення було звернення довіреної особи одного із кандидатів у Президенти.

Вказане означає, що тепер суб’єкти виборчого процесу при встановленні наметів не повинні ставити їх у чітко визначених місцевою владою місцях та не зобов’язані платити жодної плати за користування місцем для розміщення намету.

Нагадуємо, що згідно з розпорядженням міського голови №620-р від 28 грудня 2018 у Чернівцях було визначено 32 місця для розміщення агітаційних наметів для проведення передвиборної агітації, встановлено плату за тимчасове користування місць,  на  яких  планується  розміщення  агітаційних  наметів та затверджено перелік місць, які відводяться у місті Чернівці, для встановлення стендів під розміщення агітаційних матеріалів на виборах Президента України (61 локація).  

ОПОРА зверталася до Чернівецького міського голови з приводу вказаного Розпорядження від 28 грудня 2018 року №620-р. з питанням,  скільки суб’єктів виборчого процесу дотримались і виконали тодішні його вимоги. Виявилось, що тільки одна партія оплатила розміщення агітаційних наметів і уклала договір з департаментом МБК. Також кандидати-самовисуванці нарівні з висуванцями партій для встановлення агітаційних наметів також повинні були укласти  договір на оплату за тимчасове користування місць.

Звертаємо увагу, що зміни не торкнулися пункту 2 розпорядження, яким затверджено перелік місць для встановлення стендів під розміщення агітаційних матеріалів з проведення виборів Президента України. Вказаний пункт відповідає вимогам ч. 4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України», згідно якого місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Нагадаємо, що відповідно до розпорядження від 28 грудня 2018 року №620-р у Чернівцях визначено 61 місце для розміщення друкованих матеріалів передвиборчої агітації.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує, що пункт розпорядження міського голови щодо визначення конкретних місць для встановлення агітаційних наметів мав право на існування, адже вирішення питання благоустрою віднесено якраз до компетенції органів місцевого самоврядування. Тому встановлення агітаційних наметів у не визначених місцевою владою місцях становило би порушення не виборчого законодавства, а було би порушенням правил у сфері благоустрою населених пункті (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За її словами, у деяких містах України так само практикується визначення конкретних місць для розміщення агітаційних наметів під час виборів.

Також юристка вказує на те, що пункт щодо встановлення плати за тимчасове користування місць,  на  яких  планується  розміщення  агітаційних  наметів теж мав право на існування за умови, що в ньому будуть прописані наступні умови: рівна оплата для всіх кандидатів, оплата виключно за рахунок коштів виборчого фонду та рівні права для кандидатів-самовисуванців та кандидатів, яких висунула партія. Юристка припускає, що ймовірно вказаний пункт і був скасований саме через його не зовсім коректне  формулювання. 

Окрім того, громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Євгенія Коваленко зазначає: «Відповідно до частини 9 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» встановлення агітаційних наметів є однією з форм і засобів передвиборчої агітації. Законодавством не передбачено, що громадянам забороняється встановлювати агітаційні намети. Встановлення агітаційних наметів для проведення заходів передвиборної агітації не є формою проведення мирних зібрань громадян відповідно до статті 39 Конституції України та не потребує повідомлення чи отримання будь-яких дозволів від органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування. На практиці (суди, поліція) доволі неоднозначно кваліфікують дії, пов’язані зі встановленням наметів з агітаційними матеріалами. Мета наметів: поширення брошур, листівок, газет серед громадян. Як правило, такі дії не повинні визнаватися мирним зібранням, оскільки у таких випадках відбуваються спеціально організовані заходи, спрямовані на поширення певної політичної позиції у вигляді брошур, листівок та газет.  Агітаційні намети не можуть бути мирним зібранням навіть у тому випадку, коли навколо намету відбудеться тимчасове скупчення людей, оскільки ці люди не зв’язані спільною позицією (ідеологією), що є обов’язковою ознакою мирного зібрання. Тому якщо намет кандидата у президенти буде розміщений у невстановлених місцевою владою місцях, це буде вважатися порушенням встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів. Разом з тим, якщо агітаційний намет розміщений партією у невстановленому місцевою владою місці, це не буде вважатися порушенням виборчого законодавства, а може становити порушення правил (розпорядження) благоустрою міста».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)