Мешканка Червонограду Львівської області заявила, що її призначили головою дільничної виборчої комісії за поданням кандидата на пост Президента Юрія Бойка без її згоди.  Про це вона повідомила спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА.

За її словами, 13 березня подзвонив член окружної виборчої комісії №124 (з центром у Сокалі) та повідомив, що Дячук очолюватиме дільничну виборчу комісію №461822 (місто Червоноград, Сокальського району).

«Подзвонили мені в середу і сказали, що я голова ДВК. Я була дуже здивована, бо не давала згоди, ні письмової, ні усної, —  розповіла Наталія Дячук. — Особа, яка телефонувала, не представилась, лише сказала, що вона є членом окружної комісії. Я запитала, від якого кандидата мене призначено головою — відповіли, що від Бойка. На уточнююче питання, хто робив подання, отримала відповідь: «Звичайно, що ваша партія!». Але я до жодної партії не належу. Звісно ж, я відмовилась бути головою комісії. Тоді ця особа попросила провести засідання комісії інакше розформують дільницю. Я сказала, що не буду цього робити».

Жінка також розповіла, що телефонувала до заступника голови комісії: «Він досить різко відповів: «Які претензії? Ви написали заяву!» Коли я сказала, що ніяку заяву не писала, він сказав, що значить треба перевірити. Але до сьогодні (розмова відбувалась 15 березня — прим.ав.) зі мною не зв’язувався».

За словами Дячук, пізніше до неї телефонували інші члени ОВК №124 та заспокоювали, мовляв, скоро у комісії її замінять.

Спостерігачі ОПОРИ запитали Наталію Дячук звідки ті, хто готував подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, могли дізнатись її персональні дані. Жінка насамперед пов’язує, це з тим, що на минулих і позаминулих виборах вона працювала головою ДВК.

Заступник голови ОВК №124 Андрій Гнідець у коментарі ОПОРІ розповів: «До нас приходив суб’єкт подання, він приніс пакет документів: подання, ксерокопії паспортів та інше. Ми зареєстрували подання. Якщо вона (Наталія Дячук — прим.ав.) вважає, що відбулось щось неправомірне, хай звертається до суб'єкта подання. Вона має право написати заяву про відмову, я взагалі не бачу в цьому проблеми. Ніхто її не змушує працювати. Можливо, в неї схоже прізвище, ім'я, по-батькові з іншою людиною, можливо, її сплутали з іншою людиною. Це людський фактор, ймовірно, мала місце технічна помилка».

Під час чергового засідання ОВК №124 15 березня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА змогли ознайомитись із поданням щодо кандидатур до складу ДВК від Юрія Бойка та заявою про згоду брати участь у роботі ДВК, подану від імені Наталії Дячук. Проте сфотографувати ці документи комісія не дозволила. У поданні зазначені ім’я, прізвище, по батькові, а також контактні дані, що повністю збігаються з даними Наталії Дячук. До подання додано заяву Дячук із підписом, однак, чи належав цей підпис саме їй, чи іншій особі, спостерігачі на той час не могли встановити самостійно.

Спостерігачі ОПОРИ намагались зв’язатись із довіреною особою Юрія Бойка у 124 окрузі Ігорем Кузьміним. Однак, у виборчому штабі кандидата відмовились надати номер Кузьміна, посилаючись на те, що він хворіє і його невдовзі замінять. Водночас, представники штабу погодились прокоментувати ситуацію Наталії Дячук, зустрівшись зі спостерігачами ОПОРИ згодом.

«Такі дії осіб, котрі робили подання мають ознаки кримінально караного діяння, оскільки йдеться про підроблення документів і підпису. Я впевнена, правоохоронні органи відреагують на цю ситуацію», — говорить громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області.

Виборча омбудсменка також радить: «Якщо така ситуація трапилася з вами — підробили ваші документи — треба невідкладно звернутись до поліції».

Нагадаємо, згідно з частиною 1 статті 24 Закону «Про вибори Президента України»: «Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох – чотирьох членів комісії».

У частині 2 тієї ж статті закону йдеться: «Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі».

Згідно з частиною 6 статті 24 Закону «Про вибори Президента України»:  «До подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кожної запропонованої особи, а також заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання, згоду виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії та про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах».  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)