За 2018 рік Чернівецька область є однією з лідерів по кількості розподілених коштів субвенцій з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій — 252 млн грн виділено на регіон. Згідно зі звітом ОПОРИ щодо розподілу субвенції в масштабах країни Чернівецька область за кількістю виділених коштів  розвиток увійшла в трійку областей.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, скільки коштів виділено в розрізі округів депутатів-мажоритарників та на що спрямовані ці гроші. Аналіз прив’язаний саме до мажоритарних округів, але це не означає, що всі кошти в межах округу були виділені за сприяння нардепів-мажоритарників.

Фракційний розподіл

Порівняно з минулим роком сума субвенції майже не змінилася. Якщо в 2017-му році Чернівецька область отримала 223, 4 млн грн, то в цьому році – 252 млн грн. Значно меншою сума субвенцій була у 2016 році – 72,6 млн грн.

Змінився  розподіл коштів між округами депутатів. Якщо у 2016 році вони розподілялись приблизно рівномірно, в 2017-му році 60% коштів субвенції отримали округи народних депутатів від «Народного фронту», тоді як на округи представників президентської фракції виділено 40%. У 2018 році розподіл коштів наступний: 19% коштів отримали округи депутатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», а 81%   ̶  «Народного фронту».

 

Розподіл в межах округів

Більше 122 млн грн направлено до 204-го виборчого округу, який у Верховній Раді представляє голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Друге місце за цим показником посів округ № 201 Миколи Федорука, який також входить до фракції «Народний фронт» — 79,6 млн грн. На третьому місці за кількістю виділених коштів субвенцій знаходиться округ № 202 Івана Рибака з фракції  БПП  — 22,7 млн грн, на округ № 203, який представляє Григорій Тіміш, також з фракції БПП виділено 22,2 млн грн.

 

Кількісний розподіл субвенцій

Що стосується кількісного розподілу субвенцій, то найбільша кількість об’єктів знаходиться в окрузі Івана Рибака (218 субвенції) та Максима Бурбака (193 субвенцій). Менше — в окрузі Григорія Тіміша (104) та Миколи Федорука (26). Різниця в коштах, розподілених на соціально-економічний розвиток округів, демонструє нерівномірність та непрозорість відповідного процесу. Також, співвідношення кількості виділених коштів і кількості об'єктів на окрузі дозволяє порівняти середній розмір субвенції.

Так, найбільший середній розмір субвенції на окрузі Миколи Федорука, що складає близько 3 млн грн на об'єкт. На другому місці Максим Бурбак  ̶  середній розмір складає близько 600 тис. На округах Григорія Тіміша та Івана Рибака відповідно близько 200 і 100 тис. грн.

Тематика розподілених субвенцій по округах

Загалом, найбільша кількість субвенцій безпосередньо пов’язана із закладами освіти – 321 об'єкт в області, на другому місті знаходяться медичні заклади – 70 об'єктів.  На третьому – об’єкти зі сфери благоустрою, ЖКГ та розвитку інфраструктури (53 об’єкти), на четвертому  ­̶ соціально-культурна сфера (43 об'єкти), на п'ятому і шостому місці, відповідно, ремонт доріг (29 об'єктів) та дитячі та спортивні майданчики (25 об'єктів).

У окрузі № 201 найбільше виділено коштів на медичні заклади  ̶ 18 об'єктів. 4 об'єкти - дитячі та спортивні майданчики, 3 стосуються закладів освіти та 1 об'єкт зі сфери благоустрою, ЖКГ та розвитку інфраструктури. На ремонт доріг та соціально-культурну сферу в окрузі субвенцій з Державного бюджету не виділено.

 

В окрузі № 202 найбільше об'єктів, на які виділені кошти, стосуються закладів освіти (127). Значно менше об'єктів фінансуються у сфері благоустрою, ЖКГ та розвитку інфраструктури (25), медичні заклади (21), соціально-культурна сфера (20), дороги (15) та дитячі/спортивні майданчики (10).

У окрузі № 203 теж найбільше  фінансуються заклади освіти (41), на другому місці за кількістю  об'єктів сфера благоустрою, ЖКГ та розвитку інфраструктури (21), на третьому медичні заклади (16), на четвертому  ̶ соціально-культурна сфера (10), на п'ятому і шостому, відповідно, дитячі та спортивні майданчики (9) та дороги (7).

На 204 окрузі ситуація наступна: найбільше об'єктів, на які виділені кошти з субвенцій, стосуються закладів освіти (150). Значно менше фінансуються в окрузі медичні заклади (15), соціально-культурна сфера (13), дороги (7), сфера благоустрою, ЖКГ та розвитку інфраструктури (6) та дитячі/спортивні майданчики (2).

 

«Загалом механізм виділення коштів державної субвенції є досить непрозорим та значною мірою незрозумілим, оскільки кошти отримують не всі депутати, а тільки ті, які більше наближені до влади. За словами окремих народних депутатів, виділяються ці кошти за "правильне" голосування у парламенті. Разом з тим, народні депутати сприяють виділенню коштів в ті громади, де в них хороший контакт з місцевою владою, а туди де цього контакту немає, гроші не потрапляють. Показники розподілу субвенцій свідчать про залучення коштів на ті об'єкти, які не завжди вирішують проблеми сталого розвитку. Розпорошення фінансування на десятки, а то й сотні несистемних об'єктів свідчить про відсутність планування статегічного розвитку громади народним обранцем. Через «політизований» процес розподілу субвенцій депутати, які наближені до влади фактично купують своїх виборців, а останні в свою чергу думають, що тільки ці депутати працюють і роблять щось корисне для села. Хоча це витрачаються кошти з бюджету, але не гроші депутата. Набагато ефективніше було б ці кошти розподіляти на основі відкритого конкурсу»,   ̶  зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)