В Луганській області у 6 виборчих округах сформовано 522 дільничні виборчі комісії. Представники ОПОРИ з’ясували кількісний склад комісій та представленість у них  кандидатів у Президенти. 

Так, окружна виборча комісія 105 округу сформувала 6 дільниць, 106 округу – 70 дільниць, 107 округу – 61 дільницю, 112 округу – 40 дільниць, 113 округу – 198 дільниць, 114 округу – 147 дільниць. 

Найбільша кількість керівних посад (голови, заступники, секретарі) в ДВК представлена від Юлії Тимошенко та Юрія Бойко – по 128 людей. На другому місці відразу три кандидати - чинний Президент Петро Порошенко, Володимир Зеленський  та Олег Ляшко – по 124 представники.  Третій щабель займає Юлія Литвиненко – 122 людини. 

Натомість, проаналізувавши кількість представників у складі ДВК по області, ОПОРА дійшла висновку, що найбільшу представленість мають Володимир Зеленський, Олег Ляшко та Юлія Тимошенко – по 521 члену у ДВК.  Не набагато відстають від них Юлія Литвиненко та Петро Порошенко – по 520 представників, а також Юрій Бойко – 517 членів ДВК.  Найменшу кількість кандидатур висунули Олександр Шевченко – 98, Валентин Наливайченко – 50, а також Олександр Данилюк – 1 людину.

Поряд із цим, значну представленість у комісіях мають Микола Габер – 431, Руслан Ригованов – 429, Анатолій Гриценко – 345, Роман Безсмертний – 340, Андрій Новак – 326,  Сергій Тарута – 317, Сергій Носенко – 315.

Жодної людини не подали до складу дільничних виборчих комісій 15 кандидатів: Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Інна Богословська, Віктор Бондар, Василь Журавльов, Сергій Каплін, Ілля Кива, Аркадій Корнацький, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Олександр Мороз, Роман Насіров, Володимир Петров, Віталій Скоцик, Юрій Тимошенко.

Найбільша проблема з нестачі кадрів до складу ДВК  спостерігалась у віддалених  селах прифронтового Попаснянського, Троїцького, Білокуракинского районів а також на спецдільницях. 

Як зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області 

«ОПОРА очікує заміни значної частини членів ДВК від кандидатів,  тому що майже третина  не прийшли на перше засідання ДВК і є підстави вважати,  що вони не будуть брати участь у роботі ДВК».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)