11 та 12 березня окружні виборчі комісії Київської області займались формуванням дільничних виборчих комісій.  107 комісій сформовано в мінімальному можливому складі.  Всі ОВК Київщини вклалися в установлені ЗУ «Про вибори Президента України» терміни і сформували ДВК вчасно.  Втім, у деяких виборчих округах виникали окремі конфлікти та непорозуміння.

Зокрема, на 90 ВО нетипова ситуація виникла в останній день подання кандидатур до складу ДВК. 7 березня довірена особа кандидата у Президенти Сергія Капліна подала документи о 23:50, при цьому  в поданні були  технічні помилки, через що робота комісії затягнулась до 02:00. Саме засідання з формування ДВК було призначено на 12 березня. Всього своїм правом подавати кандидатури до складу ДВК, у цьому виборчому окрузі, скористалось 18 кандидатів у Президенти. На основі усіх подань до ДВК було виявлено 5 осіб, які були кратно включені в подання від різних кандидатів. Дві особи особисто з’явились до ОВК і написали заяви про згоду бути представником у ДВК конкретних кандидатів, зазначивши, що їм невідомо, яким чином їх було включено в подання інших кандидатів і вони особисто інших заяв не писали. Три інші особи було виключено з подань на засіданні ОВК.

Після того,  як встановили  квоти керівного складу ДВК, члени ОВК мали призначити конкретних осіб на ці посади. У 90 ВО голова ОВК разом з технічним працівником (адміністратором комп’ютерних мереж) особисто підготували проект рішення, в якому призначили осіб на керівні посади в ДВК, після чого внесли його на голосування комісії. У зв’язку з відсутністю чіткого формулювання, як саме було розподілено керівний склад, частина членів ОВК вважала, що це сталося автоматично і керівні посади були повністю поділені інтерактивною системою «Вибори Президента України». Проте, сама система лише визначила квоти керівних посад, закріплені за кожним з кандидатів. Після детального роз’яснення, комісія  запропонувала  кілька змін до проекту рішення і зрештою підтримала  його. Лише одну ДВК було сформовано в мінімально допустимому складі – 9 осіб, при цьому для її формування ОВК скористалась правом подати особу за власним поданням.

У 91 ВО засідання з формування ДВК розпочалось 12 березня о 16:00. Після того, як голова  оголосила  квоти керівного складу,  визначених інтерактивною системою «Вибори Президента України», ОВК вирішила призначити відповідно до них керівний склад. На третій годині жеребкування виявилось, що під час розрахунку квот, було враховано осіб, які включені в подання від різних кандидатів. Це – 24 особи, яких  по факту були відхилено. Після виправлення помилки, орієнтовно о 20:00, розпочалось повторне жеребкування, яке тривало до 01:00 13 березня. По його завершенню члени ОВК проголосували за утворення дільничних виборчих комісій. Всього своїм правом подати кандидатури до складу ДВК у цьому ВО  скористалось 18 кандидатів у Президенти. Всі ДВК в 91 ВО мають у своєму складі більш як 9 осіб мінімально допустимого складу.

У 92 ВО засідання, на якому були сформовані ДВК, відбулось 12 березня. При цьому, 92 виборчий округ є лідером у Київській області за кількістю ДВК, сформованих в мінімальному складі 9 осіб – таких  59 із 216. З усіх подань від представників кандидатів у Президенти було відхилено лише 8 осіб, з них 6 – у зв’язку з кратним включенням до подання, 2 – через те, що подані особи відповідно до законодавства не можуть входити до складу виборчих комісій – держслужбовець та довірена особа кандидата. До складу 30 ДВК вносились кандидатури за поданням ОВК для того, щоб сформувати їх у мінімально допустимому складі. Всього своїм правом подати кандидатур до складу ДВК у цьому ВО скористалися 15 кандидатів у Президенти.

93 ВО має 178 виборчих дільниць з яких, під час засідання 12 березня, 12 сформовано в мінімально допустимому складі 9 осіб. Своїм правом подати кандидатур до складу дільничних комісій скористалось 16 кандидатів у Президенти. Усі ДВК сформовані вчасно.  Однак до та під час засідання, з боку члена ОВК Федора Кураса, були спроби перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів. Після подій 7 березня, коли останній виніс у невідомому напрямку подання кандидатур до складу ДВК від кандидата в Президенти Андрія Новака, Федір Курас підняв на засіданні комісії питання дозволу відеозйомки для спостерігачів, втім комісія не заперечувала проти зйомки. До цього він намагався фізично перешкодити спостерігачам потрапити в приміщення.

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

У 94 ВО засідання з формування ОВК тривало два дні –  11 та 12 березня. Під час засідання ОВК відхилила 34 кандидатури, у зв’язку із кратним включенням до подання. Лише 1 ДВК із 136 сформована в мінімально допустимому складі 9 осіб. Своїм правом подати кандидатури до складу ДВК, скористалися 19 кандидатів у Президенти. Під час першого дня засідання з формування ДВК, спостерігачі ОПОРИ фіксували словесний конфлікт між членами ОВК та представником ЗМІ, якого не влаштовував розподіл квот керівних посад.

Також два дні, 11 та 12 березня засідання з формування ДВК тривало і в 95 ВО. Першого дня всі подання було внесено в інтерактивну систему «Вибори Президента України» для визначення квот керівних посад. Другого дня у засіданні, яке було призначено на 16:00, оголосили перерву, яка тривала до 23:00, а члени ОВК займались розподілом керівних посад у відповідності до квот. О 23.55 комісія проголосувала за формування ДВК, однак, не зачитуючи склад керівних посад та номери дільниць. Всього було відхилено 26 кандидатур до складу ДВК, 2 з них, на момент внесення подання, не виповнилось 18 років, а 24 особи були відхилені у зв’язку з кратним включенням. Своїм правом подати кандидатури до складу ДВК скористалося 18 кандидатів у Президенти. При цьому,  всі ДВК було сформовано у  складі, більшому за мінімальний.

ОВК №96 отримала подання від 18 кандидатів у Президенти. На засіданні 11 березня було сформовано виборчі комісії. При цьому, 96 ВО округ має найбільшу кількість відхилення кандидатур у зв’язку з їх кратним включенням до подань – 75 осіб. З цього приводу представники ОПОРИ звернулись до правоохоронних органів. Лише 3 ДВК в окрузі сформовано в мінімально можливому складі 9 осіб.

ОВК №97 до 7 березня включно отримала подання від 17 кандидатів у Президенти з переліком осіб та пакетом документів кандидатів до складу ДВК. Однак в ОВК виникли технічні труднощі з інтерактивною системою «Вибори Президента України», у зв’язку з чим, лише 11 березня подання розпочали вносити в програму для розподілу квот керівного складу. Засідання ОВК з формування ДВК призначили на 18.00  12 березня, однак, у зв’язку з браком часу на обробку всіх даних у відповідності до квот, його було перенесено на 20.00

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

Під час самого засідання виникла певна суперечка між членами ОВК, оскільки ніхто не бачив остаточного розподілу складу ДВК у відповідності до квот. У результаті,  члени комісії  змінили формулювання питання порядку денного на «за затвердження складу ДВК згідно подань та квот».

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ

Засідання закінчилось о 22:00. А о 2:00 13 березня голову ОВК Олену Швець повідомили з ЦВК, що для однієї дільниці сформована недостатня кількість членів ДВК – 7 при мінімальній допустимій кількості 9. Тому, об 11:30 знову було скликане чергове засідання, на якому, за поданням голови ОВК до складу ДВК було включено ще 2 особи.

У 98 ВО засідання з формування ДВК розпочалось о 18:00 12 березня,  а закінчилось о 0:30 13 березня. При цьому, ДВК було сформовано до закінчення визначених Законом строків. Всього ОВК сформовала 186 дільничних виборчих комісій, з них у мінімальному складі 9 осіб – 29. 31 кандидатуру до складу ДВК відхилили у зв’язку із кратним включенням до подання. Своїм правом подати кандидатури до складу ДВК скористалось 17 кандидатів у Президенти.

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 24 ЗУ «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. А відповідно до ч. 2 цієї ж статті право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.