У Миколаєві під час засідання Ради регіонального розвитку міністр інфраструктури Володимир Омелян у своєму виступі використав передвиборчий слоган «Кандидатів багато – Президент один», який викликає асоціації з кандидатом у Президенти та чинним Главою держави Петром Порошенком. Представники Громадянської мережі ОПОРА з’ясувала, що міністр не перебував у відпустці в цей момент та звернулись до поліції.

4 березня в Миколаєві відбулося засідання Ради регіонального розвитку за участю Президента України Петра Порошенка. На заході в обласному Будинку культури, крім депутатів різних рівнів, голів об’єднаних громад, бізнесменів, чиновників, був присутній і міністр інфраструктури Володимир Омелян.  

У своєму виступі, в якому йшлося про розвиток інфраструктури взагалі й на Миколаївщині зокрема, Володимир Омелян озвучив слоган, що використовується в політичній агітації Петра Порошенка: «Кандидатів багато – Президент один».

«Для нас важливо не зупинити цей рух. Один рік пробуксовки будь-якої реформи відкидає всю країну на п’ять років назад. Інфраструктурою ми єднаємо державу, транспортом ми єднаємо людей. Кандидатів багато – Президент один. І інфраструктура одна», − сказав Володимир Омелян. Від агітації його застеріг Петро Порошенко: «Це не виборчий захід, і я би просив утримуватися від цього, дякую».

Оскільки захід відбувався в робочий час, спостерігач ОПОРИ звернувся з офіційним запитом до Міністерства інфраструктури України, поцікавившись, чи не перебував Володимир Омелян цього дня у відпустці. 13 березня представник ОПОРИ отримав на електронну пошту відповідь на свій запит.

У Міністерстві інфраструктури підтвердили, що міністр у період із 4.03.19 по 5.03.19 офіційно перебував у відрядженні в Миколаївській області. За даним фактом 14 березня спостерігач ОПОРИ подав відповідну заяву до поліції.

«У діях Міністра інфраструктури Володимира Омеляна вбачається порушення пункту 2 частини 1 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», якою забороняється участь у передвиборчій агітації органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України)», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: