11 березня в рамках робочого візиту в Чернівецькій області перебувала Перша віце-спікер Верховної ради України Ірина Геращенко. Протягом дня посадова особа парламенту провела кілька зустрічей з громадами області, зокрема, зустрічалася з мешканцями Заставнівського району та «лідерами громадської думки» в Чернівцях. Згадані візити супроводжувалися агітацією за кандидата в президенти України Петра Порошенка, що суперечить принципу рівних можливостей для кандидатів під час виборчого процесу.

О 14:00 в Заставнівському районному палаці культури Ірина Геращенко  зустрілася з мешканцями Заставнівського району. В анонсі зустрічі, розміщеному на інтернет-порталі «Заставна сьогодні», зазначалось, що це робоча зустріч з Першим заступником спікера Верховної Ради України.

Підтвердженням зустрічей Ірини Геращенко в рамках робочого візиту є сайт Верховної ради України.


 

Під час виступу Ірина Геращенко акцентувала увагу на досягненні Петра Порошенка на посаді Президента України в якості Верховного Головнокомандувача, дипломата, його ініціативам щодо стратегічного шляху на ЄС і НАТО, повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, створення Антикорупційного суду, введення миротворчої місії на Донбас. В контексті виборів Президента України Ірина Геращенко закликала підтримати курс президента Порошенка: « 31 березня, так само як і в другому турі, тому що одним туром навряд чи обійдеться цього разу, ми будемо обирати не тільки і не в першу чергу президента, а Верховного Головнокомандувача і головного дипломата. Ми маємо думати про те, хто буде керувати українською армією, чи знає він що там відбувається і чи зможе він сказати “ні” Путіну… Будете робити вибір, дуже важливий вибір. Ви будете його робити і серцем, але і розумом. Усвідомлюючи те, що ми обираємо Верховного Головнокомандувача, головного дипломата, людину, яка повинна ще за наступні п’ять років реалізувати дуже високу мету   ̶  це наближення України до стандартів ЄС і НАТО. Я дуже буду дякувати кожному з Вас, якщо Ви підтримаєте діючий курс президента Порошенка».

За кілька годин після цього, під час прес-конференції в Чернівцях, Ірина Геращенко, відповідаючи на запитання журналістки Чернівецької філії Суспільного мовлення Олени Дуняк, не заперечила те, що під час робочої зустрічі з мешканцями в м. Заставна агітувала за кандидата в Президенти Петра Порошенка.

«Ви знаєте, я є політиком українським. І як громадянка маю право на свою позицію. Але як український політик, я точно маю право на те, щоб представляти свою позицію, і я її представляла, цю позицію. Більше того, я поділяю ці погляди. Це агітація і за мене теж, тому що я ці погляди також поділяю, і  я хочу докласти всіх зусиль для того, щоб Президент Порошенко наступні п’ять років зміг зробити дуже багато для цієї країни», ̶ зазначила Перша заступниця голови Верховної ради України.

В сюжеті Чернівецької філії Суспільного мовлення йдеться, що на прес-конференції Ірини Геращенко були зафіксовані агітаційні матеріали кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка.

На особистій сторінці в соціальній мережі Facebook Ірина Геращенко з приводу робочого візиту в Чернівецьку область зазначила, що зала, в якій відбувалась робоча зустріч посадової особи органу державної влади з мешканцями Заставнівського району, була сплачена з виборчого фонду Петра Порошенка. Окрім того вона повідомила, що буде продовжувати агітувати за лідера, якого представляє:

«Я член команди Президента й не просто це не приховую, а наголошую на цьому. Я звертаюся до всіх громадян України підтримати курс президента на ЄС і НАТО. Не приховуючи, а дуже відкрито. Й в фб, й в Чернівцях, і в Києві. Я політик  ̶  і буду агітувати за політичну силу і лідера , яких представляю… Наступного разу я одягну значок з Президентом, щоб менше було конспірології… Р. S. Єдине, в Заставні (Заставні - ред.) треба було більше агітувати, тим більше зала там була сплачена з виборчого фонду)».

 

Пізніше, о 19:00 годині в одній з аудиторій факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича відбулась зустріч Ірини Геращенко з лідерами громадської думки м. Чернівці. Таке формулювання учасників зустрічі було зазначено в реєстраційній формі заходу. Під час реєстрації учасники могли отримати програму кандидата в Президенти Петра Порошенка «Велика держава вільних та щасливих людей», примірники якої знаходились на столі поруч з реєстраційною формою.

Під час виступу в університеті,  як і під час зустрічі з мешканцями Заставнівського району, Ірина Геращенко також акцентувала увагу на досягненні Петра Порошенка на посаді Президента України та розповіла про його програму, як кандидата.
Також під час зустрічі Перша віце-спікер парламенту порекомендувала присутнім, як агітувати за Порошенка: «Серед друзів теж є люди різних політичних поглядів. І, очевидно, що 31 березня ми маємо зберегти Україну. Ось так спілкуватись з друзями, доносити, коректно, можливо навіть нести іншу політичну культуру. Ти за іншого кандидата? ОК. Я за Президента Порошенка. Давай сідати говорити. Після першого туру все одно ми маємо об’єднатися, щоб перемогти разом у другому турі і підтримати Президента Порошенка»

В коментарі спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА Ірина Геращенко підтвердила, що зустріч в Чернівцях відбувалась в рамках робочої поїздки  в статусі Першого віце-спікера парламенту, але зазначила, що поїздка фінансувалась не за кошти Верховної ради України.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вказує, що закон не забороняє народним депутатам здійснювати агітацію за певного кандидата, однак покладає на таку агітаційну діяльність певні умови та обмеження. Серед них – оплата агітаційних заходів виключно за рахунок виборчого фонду кандидата. Так, згідно ч.4 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента. Однією із статей витрат виборчого фонду кандидата є оренда будинків і приміщень усіх форм власності для проведення зборів громадян та інших зустрічей з виборцями.  Таким чином, за умови неукладення відповідного договору на оренду приміщення з оплатою з виборчого фонду кандидата в Президенти, народним депутатам України на зустрічах з виборцями слід утримуватися від будь-яких проявів агітації за кандидата.

До повноважень першого заступника Голови Верховної Ради України зокрема належать: виконання окремих повноважень Голови ВРУ за розподілом обов’язків, координація роботи комітетів та комісій ВРУ, виконання обов'язків Голови ВРУ в разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов'язків, ведення організаційної та іншої роботи з питань взаємодії ВРУ з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, з питань підготовки і розгляду законопроекту про Державний бюджет України на відповідний рік та звіту про його виконання, а також з питань здійснення ВРУ та її органами законопроектної діяльності, законодавчої процедури та контрольних функцій, виконання інших передбачених Регламентом повноважень (ст. 80 Закон України “Про Регламент Верховної Ради України”).  За таких умов, участь у заходах агітаційного характеру згідно закону не відноситься до  повноважень першого  заступника Голови ВРУ.

Поряд з цим залишаються відкритими питання щодо поєднання робочого візиту у регіон, як віце-спікера, та  участі  у агітаційних заходах, як народного депутата та політика.  

Наголошує, що у даній ситуації (коли власне робоча поїздка першого заступника голови ВРУ включає участь у агітаційних заходах)  може йти мова про порушення рівності прав та можливостей інших кандидатів брати участь у виборчому процесі (ч.3 ст.3 Закону України “Про вибори Президента України” ). Простими словами - не всі кандидати можуть собі дозволити проводити агітацію, скориставшись можливостями та перевагами, які має перший заступник Голови ВРУ. Також згідно п.2.3 Кодексу належної практики у виборчих справах (ухваленого Венеціанською комісією  18-19 жовтня 2002 року)  принцип рівних можливостей кандидатів  застосовується, коли йдеться про використання cуспiльної інфраструктури та засобів агітації (наприклад, реклами, поштових і аналогічних послуг, проведення демонстрацій в громадських місцях, надання громадських приміщень для проведення масових заходів).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)